NaslovnaImplantatiPrednosti PEEK materijala u izradi nadoknada – krunica, mostova i implantata

Prednosti PEEK materijala u izradi nadoknada – krunica, mostova i implantata

- Advertisement -

Uvođenje CAD/CAM tehnologije u stomatologiju omogućilo je izradu proteza, krunica i mostova koristeći savremene biokompatibilne materijale, uključujući legure, keramiku i polimere. Većina ovih materijala ne može se obraditi konvencionalnim metodama, ali je pojava digitalne stomatologije to omogućila. 

Jedna od takvih vrsta materijala je polieter eter keton, poznat i kao PEEK. 

Zašto je PEEK dobar za krunice i mostove? 

PEEK karakterišu visoko prilagodljiva i korisna mehanička i hemijska svojstva. Dugo se koristi u medicini za pripremu različitih vrsta implantata za dugotrajnu upotrebu, kao što su ploče lobanje, komponente zglobova prstiju ili koljena i kičmeni implantati. 

U novije vreme PEEK se koristi i u stomatologiji. Zbog kombinacije biokompatibilnosti i mehaničkih svojstava, posebno je koristan za zubne nadoknade i idealan je za CAD/CAM izradu u sklopu protetske stomatologije. 

Koje su prednosti PEEK-a? 

U poređenju sa tradicionalnim materijalima, PEEK ima ogromnu količinu prednosti. Ima visok odnos čvrstoće prema težini i elastična svojstva slična onima ljudskih kostiju. Ima nultu stopu korozije, vrlo nisku apsorpciju vode i visok nivo radiolucencije, što znači da je nevidljiv za rendgenske zrake. 

Takođe je prijavljeno vrlo malo ili uopšte nema prijavljenih slučajeva alergijskih reakcija kod pacijenata. PEEK je dostupan u prirodnoj, kontrastnoj boji, što znači da izgleda prirodnije u ustima pacijenta, a budući da se može digitalno dizajnirati i proizvesti, zubna protetika izrađena od PEEK materijala ima izuzetnu preciznost i pristajanje. 

PEEK je povoljan u poređenju sa metalnim implantatom jer uklanja svaki metalni ukus i nije osetljiv na promene temperature uzrokovane jelom i pićem. 

Postoje mnoge dodatne prednosti PEEK -a, uključujući: 

  • Može se digitalno dizajnirati i glodati tako da precizno odgovara ustima pacijenta 
  • Nema toplotne ili električne provodljivosti 
  • Bez bolova ili iritacije za pacijenta 
  • Čvrst i izdržljiv sa temperaturom topljenja od 340°C 
  • Otporan na mrlje 
  • Lagan, pa ga pacijent lako nosi 
  • Trenutna apsorpcija tjelesne toplote zbog čega pacijenti imaju osjećaj „prirodnosti“ nadoknade 

Izvor: chewvalleydentalstudio.co.uk 

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -