NaslovnaObavještenjaUdlaga - jednostavno sredstvo koje rješava puno problema

Udlaga – jednostavno sredstvo koje rješava puno problema

- Advertisement -

Danas puno ljudi pati zbog parafunkcijskih noćnih kretnji (npr. stiskanje, škripanje zuba). Ono kao posljedicu nosi niz problema u stomatognatnom sistemu. Kod pacijenta se javlja bol u zglobovima (temporomanibularnom zglobu), žvačnim mišićima, mogu se javiti i glavobolje.
Problem škripanja zuba
Kod škripanja zuba, zuba se troše, gube svoju visinu, oblik, mogu se javiti i cervikalni defekti (ogoljeli zubni vratovi). Trošenje zuba postepeno utiče na sniženje zagriza koje se očituje i na izgledu donje trećine lica. To je „noćno trošenje zuba“ vrlo često povezano i s dnevnim stresom i zapravo je način na koji se naš organizam u opuštenom nesvjesnom stanju s njim nosi. Na te kretnje, kao što je škripanje zubi, ne možemo uticati, ali možemo zaštititi svoje zube od daljnjeg trošenja. Jednostavno sredstvo koje nam to omogućuje su noćne udlage za zube. One se izrađuju od plastične prozirne folije. Postupak njihove izrade započinje u ordinaciji dentalne medicine u kojoj se uzima otisak Vaših zuba. Na temelju otisaka u dentalnom laboratoriju se izliva njihov model i na njega se u posebnom uređaju adaptira plastična folija.

Kako koristiti noćne udlage za zube
Preporučuje se da se udlaga nosi svaku noć. Ona je ugodna i ne može izazvati nikakve smetnje jer prekriva samo Vaše zube i sprječava njihov direktan kontakt pri parafunkcijskim kretnjama, a time i samo trošenje. Udlage za zube su idealno sredstvo koje služi i za očuvanje postignutog položaja zuba nakon ortodontske terapije (ritejner). Takođe, se preporučuju i nakon izrade protetskih radova (ljuskica, krunica = navlaka, mostova) kod pacijenata sa izraženim parafunkcijskim kretnjama, kako bi se izbjegli neželjeni lomovi keramike i trošenje preostalih prirodnih zuba, pa kod pacijenata koji pate od parodontnih bolesti, kako bi se spriječilo neželjeno pomicanje zuba.

Sportske udlage
Postoje i specijalne sportske udlage za zube. Nose se za vrijeme sporta i čuvaju zube od neželjenih udaraca, a time i od njihova oštećenja i loma.
Silensor udlage
Nadalje, postoje udlage (silensor) koje se koriste kod pacijenata koji pate od poremećaja disanja u snu (hrkanje, apneja). Princip rada udlage je pomicanje donje čeljusti prema naprijed čime se sprječava zatvaranje diajnih puteva. Noćne udlage će Vam pomoći sačuvati preostalo zubno tkivo od danjeg trošenja. Međutim, ako želite vratiti izgubljene površine zuba, njih je potrebno rekonstruirati. Rekonstrukcijom izgubljenog zubnog tkiva automatski se podiže zagriz i vraća idealna visina donje trećine lica.

Udlage i pacijentovo škripanje zuba
Na slikama je prikaz slučaja pacijenta kod kojeg je kao posljedica dugogodišnjeg noćnog škripanja zubi došlo do izrazitog sniženja visine zuba gornje i donje čeljusti, a time i visine samog zagriza. Taj je gubitak visine bio izražen posebno u području prednje zone zuba. Upravo je taj neestetski izgled zuba bio glavni razlog zbog koje je zatražio našu pomoć. Da bi se sniženi zubi rekonstruirali i vratila normalna visina zagriza, kod ovog je pacijenta bilo potrebno navlakama tj. krunicama „presvući“ sve zube u donjoj čeljusti , a prednje zube gornje čeljusti rekonstruisati ljuskicama. Na taj je način svim oštećenim zubima vraćen volumen, visina i adekvatan oblik. U ovom su slučaju navlake i ljuskice izrađene od istog bezmetalnog materijala (e-max). Na kraju su za svaku čeljust izrađene zaštitne noćne udlage koje sprječavaju direktan kontakt pacijentovih zuba u snu. Tako su zaštićene krunice i ljuskice od mogućeg loma zbog snažnih parafunkcijskih noćnih kretnji kao što je škripanje zubi, a preostali prirodni zubi od danjeg trošenja. (Izvor: Stomatolog Patricia)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -