NaslovnaObavještenjaRezultat koji budi nadu - Naučnici napravili veliki pomak u pronalaženju lijeka...

Rezultat koji budi nadu – Naučnici napravili veliki pomak u pronalaženju lijeka protiv alopecije

- Advertisement -

Najnovije istraživanje koje je objavljeno u “The New England Journal of Medicine”, došlo je do velikog napretka u liječenju teškog oblika gubitka kose – alopecije areate. Reumatoidni artritis i težak oblik gubitka kose koji se zove alopecija areata nemaju mnogo zajedničkog.

Jedan izaziva bol u zglobovima i oticanje, dok drugi dovodi do dramatičnog i nejednakog gubitka kose. Ali u oba slučaja, imuni sistem je odlučio da napada sam sebe – kod alopecije, to dovodi do toga da imuni sistem napada folikule dlake, dok kod artritisa napada tkiva u zglobovima.

Foto: nationalgeographic.rs

Međutim, nova studija kliničkog ispitivanja u završenoj trećoj fazi, pokazala je da bi tretmani za ova dva stanja mogli biti slični, sa lijekom za artritis koji se zove baricitinib i koji efikasno liječi alopeciju areatu kod 1/3 pacijenata. Ovo nije čarobni štapić za ljude koji imaju alopeciju areatu, ali je veliki pomak u medicini.

“Alopecija areata je jedno ludo putovanje, obilježeno haosom, konfuzijom i dubokom tugom za mnoge koji pate od nje”, kaže Bret King, sa Univerziteta Jejl. “Ova velika, kontrolisana istraživanja nam govore da možemo da ublažimo neke od simptoma od ove bolesti”, dodaje on.

Razlog zašto ovo funkcioniše je Janus kinaza, porodica unutarćelijskih, nereceptorskih tirozin kinaza koje prevode signale posredovane citokinima putem JAK-STAT. Inhibitori ovih proteina među kojima je i baricitinib su u stanju da smanje ovaj imuni odgovor kod nekih pacijenata, omogućavajući folikulima dlake da ponovo rastu.

Foto: bs.approby.com

Kako je izgledalo ispitivanje?
U ispitivanju su učestvovalo 1200 pacijenata koji su bili podeljeni u tri kontrolne grupe, od kojih je jedna koja je dobijala placebo, što je zlatni standard za analizu. Drugoj grupi je davano 2 mg baricitiniba, a trećoj 4 mg baricitiniba tokom perioda od 36 nedelja. Pacijenti koji su dobijali 4 mg ovog lijeka su pokazivali najveće rezultate.

Kod jedne trećine tih pacijenata ponovo je počela da se pojavljuje kosa. Kako bi procijenili uspešnost ispitivanja, naučnici su koristili SALT skalu čiji raspon rezultata ide od 0 (nema gubitka kose) do 100 (potpuni gubitak kose na glavi).

Na početku ispitivanja, svi učesnici su imali SALT skor preko 50, a do kraja ispitivanja, oko 35 procenata pacijenata koji su dobijali 4 mg baricitiniba imalo je ocjenu od 20 ili manje – što je značajan rezultat. Oko 20 odsto pacijenata koji su dobijali 2 mg baricitiniba, takođe, je imalo rezultat od 20 ili manje.

“Primarni ishod je bio SALT rezultat od 20 ili manje u 36. nedelji. SALT rezultat od 20 ili manje identifikovan je kao značajan ishod liječenja za pacijente sa teškom alopecijom areatom”, piše tim istraživača koji je sproveo ovu studiju. “Većina pacijenata kod kojih je postignut primarni ishod imala je SALT rezultate od 10 ili manje u 36. nedelji.”

Foto: edition.cnn.com

Nažalost, ovo istraživanje nije bilo bez neželjenih efekata za sve pacijente. Istraživači su prijavili niz simptoma, uključujući pogoršanje akni, infekcije gornjih disajnih puteva, glavobolje i povišene nivoe holesterola.

Pored toga, zbog sposobnosti lijeka da poremeti imuni sistem, on takođe može da smanji sposobnost imunog sistema da odbrani tijelo od drugih prijetnji, uz povećane infekcije, koje su ranije primjećene kod onih koji su koristili lijek za artritis.

Međutim, vrlo mali broj učesnika tokom ispitivanju je odustao zbog neželjenih efekata, što sugeriše da su simptomi – kad se sve oduzme i sabere – u cjelini bili podnošljivi. Trenutno se sprovodi nekoliko istraživanja kako bi se potvrdila sigurnost i efikasnost, ali ovo je značajan rezultat, koji budi nadu.

Izvor: Nacionalna geografija Srbije

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -