fbpx
NaslovnaSavjetiKako može od infekcije zuba da vam ne rastu brada i kosa...

Kako može od infekcije zuba da vam ne rastu brada i kosa – Alopecia areata

Koliko god Vam čudno zvučalo, postoji dokazana veza između gubitka kose i infekcije zuba. U većini slučajeva gubitak kose jeste genetski i procjenjuje se da je 80 posto slučajeva nasljedno. Ipak nagli gubitak kose bez ikakvog očiglednog razloga može biti posljedica misterioznijeg oblika gubitka kose zvanog Alopecia areata.

Alopecia areata se može javiti na vlasištu, bradi, obrvama i / ili trepavicama, a neki od faktora koji uzrokuju alopeciju su: genetika, porodična istorija alopecije, nespecifične imunološke reakcije, specifične autoimune reakcije određenih organa i emocionalni stres. Alopecija areata odnosi se na gubitak kose koji nastaje kada imunološki sistem greškom napadne folikule dlake – gdje počinje rast kose.

Foto: poliklinika-branakovacevic.rs
- Advertisement -

Stručnjaci još nisu sigurni zašto imuni sistem napada folikule dlake. Alopecia areata najčešća je kod osoba mlađih od 20 godina, ali mogu biti pogođena djeca i odrasli bilo koje dobi. Podjednako su pogođene žene i muškarci. Dobra vijest je da oštećenje folikula dlake i alopecia možda nije trajno stanje.

Ali kakve to veze ima sa zubima?
Neka istraživanja pokazala su da može postojati veza između infekcije zuba i Alopecia areata, uzrokovanog slabljenjem imunološkog sistema zbog infekcije zuba. Kada postoji infekcija zub, bijela krvna zrnca pokušavaju da unište infekciju, a ta bijela krvna zrnca mogu migrirati u obližnje ćelije, poput onih koje se nalaze u folikulima kose.

Alopecija areata može se dogoditi ako bijela krvna zrnca pogrešno napadnu folikule dlake, slabeći ih do te mjere da rast kose više nije moguć. To rezultira alopecijom, koja se obično manifestuje, blizu zaraženog područja. Muški oboljeli primijetiće da, naprimjer, infekcija gornjih prednjih zuba često rezultira gubitkom kose na brkovima. Infekcije donjih prednjih zuba slično će rezultirati alopeciom u predjelu brade.

Foto: haircenter.rs

Infekcija gornjeg molara, kod muškaraca ili žena, može rezultirati iznenadnim gubitkom kose na lijevoj ili desnoj temporalnoj regiji, zavisno o tome na kojoj strani je inficirani zub. Na ovaj način mogu uticati i obrve, donji dio glave i vrata. Dobra vijest je da alopecia izazvana infekcijom zuba obično nije trajna, te se može liječiti i preokrenuti, ali ključno za to je djelovati na infekciju prije nego što su leukociti imali dovoljno vremena da naprave nepovratnu štetu.

U većini slučajeva, alopecia izazvana infekcijom zuba počeće da se uklanja nakon što je zub izliječen ( endodontskim tretmanom ) ili ekstrahiran, ali se mora imati na umu da je oporavak folikula dlake spor proces i može potrajati i do šest mjeseci nakon čega dolazi do ponovnog rasta dlake.

Ako počnete da primjećujete alopeciu ili ako ste na gore navedenim regijama naglo pojave regije gubitka dlake, posjeta stomatologu i stomatološki pregled treba biti uključen u potrazi za uzrokom nastanka alopecije. To je posebno bitno jer infekcije zuba mogu biti potpuno asimptomatske i uzrokovati promjene kao što je alopecia areata.

Foto: ahttransplantacijakose.com

Liječenje Alopecia areata
Dobra vijest o Alopecia areata uzrokovanoj infekcijom zuba je da se ona može liječiti samim uklanjanjem uzroka, odnosno uklanjanjem infekcije zuba. Ako se simptomi prepoznaju u ranim fazama, infekcija i gubitak kose mogu se lako liječiti. U mnogim slučajevima su pacijenti doživjeli spontano obnavljanje kose bez ikakvog dodatnog liječenja u roku od godinu dana.

Ali vjerovatnoća potpunog ponovnog rasta opada kako se ozbiljnost stanja i dužina trajanje neliječene infekcije povećava. Zbog svega navedenog, podsjećamo da je oralno zdravlje izuzetno bitno i da utiče na zdravlje cjelokupnog organizma čovjeka.

Izvor: webdr/Zerina Hadžić Smajić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -