NaslovnaIntervjuProdubljujemo saradnju sa Medicinskim fakultetom u Podgorici i u polju medicine i...

Produbljujemo saradnju sa Medicinskim fakultetom u Podgorici i u polju medicine i u polju stomatologije

- Advertisement -

Krajem septembra delegacija Medicinskog fakulteta u Foči, boravila je u posjeti medicinskom fakultet u Podgorici, gdje je dogovorena je saradnja na polju izvođenja nastavnih aktivnosti na akademskim i postdiplomskim studijama kao i nastave na engleskom jeziku, te projektnih i naučnoistraživačkih aktivnosti.

Uzvratna posjeta uslijedila je tokom 5. Međunarodnog kongresa stomatologa u Foči, gdje su dvije obrazobne institucije i potpisale Memorandum o saradnji.

Foto: stomatologija.me

„Radi se od dvije stvari. Produbljujemo saradnju Medicinski fakultet u Foči i Medicinski fakultet u Podgoricu i u polju medicine i u polju stomatologije. Dogovorili smo neke aktivnosti na dva velika evropska projekta. Jedan koji se odnosi na uvođenje jednog meta kognitivnog „ProBLeMS Learning“, odnosno učenja zasnovanog na problemima, korišćenjem određenih softvera u oblasti medicine kroz pilot projekat. Osavremenjivanje, defaktno, nastave i metodologije nastave na Medicinskom fakultetu. Drugi projekat se odnosi na reformu nastavnih programa na stomatološkim fakultetima u regionu Zapadnog Balkana. Oba projekta su regionalni projekti, finansira ih Evropska komisija, trogodišnji su i mislim da će biti lijepa saradnja“, istakao je za naš portal prof. dr Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Medicinski fakultet u Foči i Medicinski fakultet u Podgorici će sarađivati i na polju fizijatrije, gdje će se u Institut „Simo Milošević“ slati studenti i ljekari.

Foto: ucg.ac.me

„Ono što smo potpisali Podgorica i mi, jeste u oblasti fizioterapije, ustvari fizijatrije. Podgorica ima svoju nastavnu bazu Institut „Simo Milošević“ u Igalu i naša ideja je bila da i mi imamo, u procesu smo licenciranja, programa fizijatrija, a već imamo nastavu na engleskom jeziku koja već ide. Bilo bi nam interesantno da da napravimo trilateralu Medicinski fakultet Podgorica, Medicinski fakultet Foča i Institut „Simo Milošević“, u smislu da naše studente šaljemo dolje. Druga stvar je da podržimo edukaciju ljekara i sestara i njihovo napredovanje kroz određeni vid usavršavanja, pogotovo doktorskih studija u Institutu „Simo Milošević“. Da formiramo jednu ozbiljniju nastavnu bazu, koja bi na neki način bila i za Medicinski fakultet u Podgorici i Za Medicinski fakultet u Foči“.

Želja je da se povežu tri velike medicinsk ustanove Klinički centar u Podgorici, Univerzitetska bolnica Foča i Institut „Simo Milošević“.

„Ono zašto nam je to posebno značajno jeste zbog ogromnog iskustva Instituta „Simo Milošević“, kada je riječ o jednom dugogodišnjem norveškom projektu, gdje je dosta ljekara i sestara uključeno u to. Sa druge strane, dobro govore jezik, što je za naše strane studente, koji studiraju na engleskom jeziku, jako bitno. Sa druge strane, sama nastavna baza uz banje koje mi imamo, koje su nam nastavne baze, dosta bi nam značilo i obogatilo naš program, koji je na medicinskom fakultetu u Foči. Kroz to bi uveli i Medicinski fakultet u Podgorici u jedan program na stranom jeziku i razmjenu kadrova, razmjenu studenata u sva tri smjera – Klinički centar Podgorica, Univerzitetska bolnica u Foči, Institut „Simo Milošević“ u Igalu“, zaključio je Bokonjić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -