fbpx
NaslovnaIntervjuPovlačenje desni – recesija gingive

Povlačenje desni – recesija gingive

- Advertisement -

Povlačenje desni definiše se kao pomjeranje nivoa ivice gingive tj. ivice desni u pravcu vrha korijena zuba. Može biti generalizovano tj.da zahvata više ili manje sve prisutne zube ili se pak manifestuje samo na pojedinim zubima.

Povlačenje desni oko većine ili svih zuba klinička je manifestacija uznapredovalog stadijuma parodontopatije. Nakon početnog stadijuma parodontoze, koji se karakteriše akutnim zapaljenjem desni (desni su uvećane, crvene, krvare prilikom pranja ili konzumiranja žilave hrane, npr jabuke) dolazi do njihovog propadanja i ta destrukcija klinički se registruje kao ogolićenje korijena zuba te oni izgledaju kao da su izduženi.

Ovi defekti desni mogu biti različitih veličina i oblika. Povlačenje desni osim gubitka mekog tkiva označava i gubitak koštanog tkiva koje napreduje sve do terminalnog stadijuma parodontopatije gdje je gubitak kosti toliki da dolazi do labavljenja i ispadanja klinički zdravih zuba.

Dakle, recesije gingive povezane sa generalizovanom parodontozom manifestuju je povlačenjem gingive ne samo sa vestibularne ( spoljašnje) strane zuba već je cjelokupno meko tkivo oko zuba više ili manje ravnomjerno zahvaćeno promjenama. Uzrok parodontopatije sa svim njenim posljedicama je prije svega dentalni plak.

Taloženjem minerala u meke zubne naslage dolazi do formiranja kamenca koji je osnovni uzrok povlačenju desni i gubitku koštanog tkiva koji „bježe“ od ove iritacije.
Povlačenje desni koje zahvata pojedine zube može se javiti na jednom ili više zuba. Karakteriše se najčešće, eksponiranjem korijena zuba sa vestibularne (spoljašnje) strane zuba.

Najčešći uzroci povlačenja desni oko pojedinih zuba su:
1.OKLUZALNA TRAUMA – prilikom zatvaranja vilica neki zubi mogu prije dolaziti u kontakt nego ostali zubi. Ovaj odnos zuba se naziva traumatski kontakt jer dovodi do preopterećenja (traumatizacije) tih zuba. Posljedica traumatskog tj. ranog kontakta su destruktivne promjene na desnima i na koštanom tkivu.

Najčešći uzroci ranog kontakta zuba su:
a.)Gubitak zuba – gubitak zuba dovodi do naginjanja susjednih zuba usljed čega ti zubi nisu više ravnomjerno opterećeni. Takođe, zubi iz suprutne vilice „isplivavaju“ u prazan prostor stvoren gubitkom zuba i otežavaju kretnje donje vilice i uzrok su djelovanja jačih sila na pojedine zube, a i sami mogu biti izloženi dejstvu istih sila.

b.)Ortodontske anomalije zuba i/ili zubnih nizova– slično kao kod gubitka zuba, različite nepravilnosti prije svega položaja pojedinih zuba ili grupe zuba imaju za posljedicu da sile koje djeluju u ustima na te zube djeluju drugačije već kada su oni u svom normalnom položaju i ti zubi bivaju preopterećeni.

Kao posljedica dejstva ovih sila dolazi do povlačenja desni i gubitka kosti najčešće samo sa jedne strane zuba. Takođe kod ovih anomalija otežano je samočišćenje i čišćenje usne duplje što omogućava lakšu akumulaciju dentalnog plaka, kamenca i konkremenata što ima za posljedicu pogoršanje kliničke slike.

2.LOŠA TEHNIKA ČETKANJA ZUBA – korišćenje horizontalnih pokreta, četkica sa tvrdim vlaknima i primjena većeg pritiska nego što je potrebno prilikom pranja zuba definiše se kao agresivno četkanje zuba. Ima za posljedicu oštećenje mekih tkiva tj. desni koje se manifestuje njihovim povlačenjem kao i pojavom plitkih defekata na ogoljenom dijelu zuba tj. korijenu.

Foto:medicalnewstoday.com
Foto:medicalnewstoday.com

3.VISOKI PRIPOJI FRENULUMA I PLIKA – usljed poremećaja u razvoju pripoj frenuluma i plika (sluzokožni nabori u ustima) može biti u neposrednoj blizini ivice gingive. Tada se u toku žvakanja hrane, mimike, pranja zuba I dr, preko njih prenosi vuča na gingivu usljed čega se ivica desni odvaja od zuba i dolazi do njenog pomjeranja i ogolićavanja vrata zuba

4.NEADEKVATNI PROTETSKI RADOVI I PLOMBE – preširoke krunice, plombe koje prominiraju, protetski radovi koji su uzrok traumatskog kontakta….
TERAPIJA RECESIJE GINGIVE
Otklanjanje uzoka recesije:
1.Eliminisanje traumatskog kontakta selektivnim brušenjem zuba
2.Nadoknada ekstrahovanih zuba – protetska rehabilitacija
3.Ortodontska terapija- ispravljanje nepravilnog položaja zuba
4.Pravilno održavanje oralne higijene
5.Hirurška korekcija visoko postavljenih frenuluma i plika
6.Zamjena neadekvatnih protetskih radova

Cijene implanta u Crnoj Gori

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -