NaslovnaIntervjuPotrebno je utvrditi jasno definisan protokol za endodontsko liječenje zuba

Potrebno je utvrditi jasno definisan protokol za endodontsko liječenje zuba

- Advertisement -

Endodontsko liječenje zuba podrazumijeva terapijski postupak unutar korijenskih kanala u svrhu očuvanja zuba u njegovoj žvačnoj, estetskoj i fonetskoj ulozi. Spoljašnju površinu zuba čini gleđ, najčvršće tkivo u organizmu koje ga štiti od štetnih uticaja okoline. Ispod gleđi nalazi se nešto mekši dentin prožet sitnim kanalićima, koji ga čine osjetljivim za razliku od gleđi koja je neosjetljiva. U središtu zuba, okružena dentinom nalazi se zubna pulpa, odnosno „živac”. Liječenje gotovo svih bolesti pulpe i kosti oko vrha korijena zuba je uglavnom endodontsko liječenje zuba.

Dr Bojan Komatina
Foto: Privatna rhiva

„Tokom stomatološke prakse u ordinaciji često se srećemo sa slučajevima bola, otoka zuba, kao i prisustva periapikalnih lezija prije i nakon endodontski liječenih zuba. Kako bismo sproveli adekvatnu terapiju takvih stanja i postterapijske komplikacije sveli na najmanju moguću mjeru, potrebno je utvrditi jasno definisan protokol za endodontsko liječenje zuba, što je naš tim u „Aesthetic&Dental Centru Barović“ i učinio. Vremenom, neke procedure i prilagođavao najnovijim trendovima u endodonciji“, kaže za naš portal doktor Bojan Komatina iz ordinacije „Aesthetic&Dental Centar Barović“.

Da bi uspjeh sprovedene terapije bio na zadovoljavajućem nivou i da bi komplikacije svele na najmanju moguću mjeru, moraju se proći i primijeniti niz procedura.
„Dijagnoza je prvi korak, koji nam služi kao putokaz i smjernica u kom pravcu treba ići i na koji način sprovesti terapiju. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, testova vitaliteta zuba i rtg dijagnostike. U toku ove faze od pacijenta pokušavamo dobiti što objektivnije informacije o tegobama koje ima, kad i kako su nastale, kakvog su karaktera, koliko traju, šta ih izaziva i slično…u ordinaciji se, takođe, primjenjuju i razni testovi vitaliteta, kako bi se odredilo na kom stupnju se eventualno oboljenje zuba nalazi. Nezaobilazna karika u ovom procesu je i rtg dijagnostika (ortopan i retroalveolarni snimak zuba) koja nam daje bitne informacije o samom zubu kao i o koštanim i ostalim strukturama u vilicama koje su nam bitne za dalji tok terapije“.

Foto: Privatna arhiva

Sljedeći korak je preparacija zuba.
„Nakon postavljene dijagnoze i odluke da se mora ići u endodontski tretman zuba, pristupa se preparaciji zuba, na taj način da nam pristupni kavitet pruži dobro vidno polje u toku daljeg rada, da identifikacija ulaza u kanale bude lakša i da se instrumentizacija kanala obavlja sa sto manje otpora i naravno kako bi se izbjegle komplikacije u vidu perforacija poda komore pulpe, fausse route, zalamanja instrumenata i sl… U tu svrhu veliku pomoć mogu pružiti i optička pomagala, stom. lupe i sl.

Jednoseansno liječenje skraćuje vrijeme potrebno da se tretman zuba završi.
„To je jedna od stavki čijom smo primjenom uspjeli da smanjimo komplikacije koje su moguće kod višeseansnog liječenja koje je i dalje dosta zastupljeno u radu stomatologa. Znatno smo skratili vrijeme koje je potrebno da se završi endodonski tretman zuba. Za samog pacijenta je značajno to što će broj posjeta biti značajno manji i što će mnogo brže završiti sa liječenjem zuba, a rezultati su isti ili čak i bolji nego kod višeseansnog liječenja. Takođe, u našoj ordinaciji možemo i završiti liječenje zuba i definitivnu opturaciju kanala zuba tzv. toplom gutaperkom što nam omogućava da u istoj posjeti odradimo i plombiranje zuba. Danas, kada nam svima manjka slobodnog vremena, to predstavlja veliki benefit, kako za stomatologa, tako i za pacijenta“.

Bitna stavka u liječenju zuba je i odontometrija, odnosno određivanje radne dužine kanala korijena zuba.
„U ordinaciji, mi to određujemo pomoću taktilnog osjećaja operatora, apex lokatorima i rtg odontometrijom. Uz pomoć apex lokatora najnovije generacije smo uspjeli da dođemo do veoma zadovoljavajućih rezultata kod određivanja dužine kanala korijena zuba, posebno kad se odontometrija radi u kombinaciji sa rtg snimkom gotovo i da nismo imali neadekvatno napunjenih kanala. Ukoliko bi se određivanje dužine kanala korijena radila sa samo jednom od navedenih metoda, mogućnost greške je veća, te je naša preporuka da kad imamo sumnju u radnu dužinu kanala da se odontometrija radi uz kombinaciji apex lokatora i rtg snimka. Naravno, na kraju sprovedene terapije napraviti i kontrolni rtg snimak“.

Velika pomoć u endodontsko terapiji je i mašinska obrada kanala korjena zuba.
„Ta metoda je doprinijela da uz pomoć endomotora i novih NiTi rotirajućih instrumenata dobijemo znatno bolju i bržu obradu zidova kanala i njihovo širenje, koje nam kasnije omogućava da se definitivna opturacija kanala obavi na valjan način. Sa NiTi rotirajućim instrumentima sad smo u mogućnosti da adekvatno obradimo i teško prohodne i zakrivljene kanale korijena zuba, što je na kraju, takođe, dovelo do većeg stepena uspjeha endodonstke terapije“.

Foto: Privatna arhiva

Posljednji korak, ali ne i nebitan je adekvatna irigacija i dezinfekcija kanala zuba.
„Taj korak je često nepravedno zapostavljen i veoma značajan za konačan ishod liječenja zuba, posebno kod avitalnih i bakterijski kontaminiranih zuba. Kao Irigansi i dezificijensi najčešće se koriste Na hipohlorit i hlorheksidin, koji su se pokazali superiornijim o odnosu na vodonik peroksid (hidrogen), koji se i dalje često koristi. U tretmanu avitalnih zuba, značajno bolje rezultate smo imali kada smo uz navedene rastvore koristili i EDTA, za uklanjanje razmaznog sloja, što bi omogućilo rastvorima za dezinfekciju da djeluju i na bakterije u dentinskim tubulima. Na taj način značajno bi se redukovao broj i virulentnost bakterija i naravno njihova mogućnost da kasnije dovedu do neke periapikalne lezije“.

Još jedna važna napomena.
„Materijali za definitivnu opturaciju kanala moraju imati kvalitet i osobine koje stomatologu omogućavaju lako rukovanje, dovoljno vremena za rad, da posjeduju dobre mehaničke osobine i naravno da su biokompatibilni, kako ne bi dovodili do iritacije ili pak toksičnog djelovanja na periapeks.Da bi se endodonski tretman zuba sproveo kako treba i kako ne bismo imali komplikacije, potrebno je ispoštovati svaku od navedenih procedura, jer one čine jedan lanac, a lanac je slab onoliko koliko je slaba njegova najlošija karika, te ukoliko samo jedan korak ne odradimo kako treba, dovodimo u pitanje cijeli proces“, zaključio je doktor Komatina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -