NaslovnaObavještenjaPoremećaji viličnog zgloba – zašto se javljaju?

Poremećaji viličnog zgloba – zašto se javljaju?

- Advertisement -

Poremećaji viličnog zgloba se teško detektuju, s obzirom na to da njihovi simptomi nerijetko podsećaju na simptome drugih bolesti. Vilični, odnosno temporomandibularni zglob je jedini zglob na ljudskoj glavi.

On povezuje donju vilicu sa kostima lobanje i igra veliku ulogu u obavljanju funkcije žvakanja, govora i gutanja. Po osnovnoj građi sličan je ostalim zglobovima ljudskog tijela. Osim zglobnih površina, na njemu se nalaze i spojevi ligamenata i mišića.

Njegova funkcija je omogućavanje pokretanja donje vilice i svrstava se među najaktivnije zglobove u ljudskom tijelu. Kada dođe do poremećaja viličnog zgloba, javlja se takozvano preskakanje, odnosno zaglavljivanje vilice.

Vjerovali ili ne, statistički podaci govore nam da poremećaji temporomandibularnog zgloba u blažem obliku pogađaju čak 80 odsto svjetske populacije. Koji su uzroci poremećaja i kako ih prepoznati otkrivamo vam u narednim redovima.

Kako se prepoznaju promećaji viličnog zgloba?
Prije nego što i shvatite da imate problem sa viličnim zglobom, on može biti već u uznapredovaloj fazi. Prvi simptomi su veoma suptilni, te ih većina ljudi i neprimjećuje.

Obično prođe više godina od momenta kada su se simptomi prvi put pojavili do trenutka kada čovjek shvati da postoji problem sa datim zglobom. Jedan od najčešćih simptoma svakako je bruksizam, odnosno škripanje zubima ili stiskanje istih noću, dok spavate.

Foto: reboldental.com
Foto: reboldental.com

Bruksizam nije rijetka pojava, ali nije ni jedini indikator da postoji poremećaj viličnog zgloba. Pored toga, javlja se trošenje griznih površina prednjih i zadnjih zuba, kao i defekti vratnog dijela zuba. Nije strano da se pacijent požali i na pretjeranu osjetljivost zuba.

Ukoliko se problem ne uoči na vreme, kasniji simptomi mogu biti:
*pucketanje, zaglavljivanje i preskakanje viličnog zgloba;
*osjetljivi i bolni zubi;
*ograničeno otvaranje vilice pri žvakanju i govoru.

Šta uzrokuje poremećaje ovog tipa?
Uzročnici problema vezanih za vilični zglob su razni. Ipak, možemo uvidjeti nekoliko osnovnih razloga zbog kojih može doći do poremećaja viličnog zgloba. Prvi i najjasniji je, svakako, povreda zgloba ili mišića pokretača vilice. Usljed traume ovog tipa može doći do onemogućene funkcije viličnog zgloba.

Zatim, slabljenje ligamenata, takođe, može uticati na obavljanje funkcije donje vilične kosti. Pored toga, još jedan od važnijih uzročnika poremećaja ovog tipa je trošenje hrskavice diska ili pak dugotrajne parafunkcije (škripanje zuba). Najčešći razlog za slabljenje funkcije viličnog zgloba jeste gubitak zuba, bilo u gornjoj, bilo u donjoj vilici.

Kako gubitak zuba utiče na temporomandibularni zglob?
Ukoliko dođe do gubitka velikog broja zuba, pretežno u bočnim dijelovima, dolazi i do gubitka visine zagrižaja. Mišići vilice i zglob postavljeni su tako da su u ravnoteži sa veličinom i položajem zuba.

Vađenjem zuba ili gubitkom usljed određene bolesti, ravnoteža se narušava. Vilični zglob do određenog trenutka uspijeva da nadoknadi gubitak zuba, ali vremenom dolazi do istanjivanja hrskavice diska, kao i do koštanog dijela. Tada počinju i prvi simptomi.

Kako se postavlja dijagnoza i rešavaju poremećaji viličnog zgloba?
Kako bi se postavila dijagnoza problema sa viličnim zglobom, neophodno je odraditi detaljan stomatološki pregled i razgovarati sa pacijentom. Zatim, stomatolog analizira i sve pokrete donje vilice, ali i analizu snimaka zuba i vilice.

Kada se postavi dijagnoza, može se započeti sa adekvatnom terapijom. Važno je prepoznati i otkloniti uzroke poremećaja. Ukoliko je uzrok bruksizam, liječenje zahtijeva izradu adekvatne folije, koju će pacijent nositi i danju i noću. Ukoliko postoji problem sa otvaranjem usta, odnosno ako su pokreti ograničeni, vrlo je vjerovatno da će pacijentu biti prepisana i fizikalna terapija, kako bi se simptomi ublažili.

Ukoliko je razlog zbog kojeg se javljaju poremećaji viličnog zgloba nedostatak zuba, liječenje zahtijeva izradu protetske nadoknade. Nisu rijetke situacije da vaš stomatolog predloži i terapiju medikamentima. Najčešće se u te svrhe koriste lijekovi za opuštanje mišića ili pak antiinflamatorni lijekovi.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -