NaslovnaObavještenjaParodontoza – šta je, prevencija i način liječenja

Parodontoza – šta je, prevencija i način liječenja

- Advertisement -

Parodontoza, poznata i kao parodontalna bolest, je upala tkiva koja podržavaju zube, a nazivaju se parodont. Parodont se sastoji od vilične kosti, vlakana koja povezuju zub s kosti i površine korijena.

Glavni uzrok upale parodonta je plak, gusta ljepljiva tvar koja se nakuplja na zubima. Plak je mješavina ostataka hrane, sline i bakterija koja, ako se ne ukloni, mineralizira i stvara zubni kamenac. Zubni kamenac, pak, pruža povoljno okruženje za razvoj bakterija koje mogu izazvati ne samo karijes, već i upalu zubnog mesa.

Prvi simptomi parodontoze često su gotovo neprimjetni, pa ih pacijenti često ne shvataju ozbiljno. Uobičajeni znakovi uključuju crvenilo zubnog mesa i blago krvarenje tokom četkanja zuba. Međutim, važno je napomenuti da kada se pojave prvi simptomi, bolest već može biti uznapredovala, uz oštećenje tkiva.

Izuzetno je važno redovito odlaziti na stomatološke kontrole kako bi stomatolozi mogli prepoznati eventualne promjene na zubima i zubnom mesu. Takođe, pravilna oralna higijena koja uključuje redovno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i interdentalnih četkica ključna je za sprječavanje nastanka plaka i stvaranja kamenca. Prevencija je od izuzetne važnosti kako bi se izbjegla parodontoza.

To uključuje redovno uklanjanje zubnog kamenca kako bi se spriječio nastanak bolesti. Ako se parodontoza ne prepozna na vrijeme, može se razviti u parodontitis, ozbiljniju fazu bolesti. Bakterije tada napadaju dublje strukture zuba, uključujući kost, vlakna i cement zuba. To dovodi do gubitka kosti, propadanja vlakana i stvaranja parodontnih džepova – praznina između zuba i kosti. U tim džepovima se nakupljaju dodatne bakterije koje ubrzavaju propadanje zuba i dovode do njihovog ispadanja.

Simptomi parodontitisa uključuju krvarenje prilikom četkanja, natečenost zuba, povlačenje zubnog mesa i labavost zuba, uz neugodan zadah. Liječenje parodontoze u mnogim klinikama sprovodi se nehirurškim putem, uključujući mehaničko uklanjanje uzroka parodontoze. Ručni i posebni instrumenti poput kireta i ultrazvučnih aparata koriste se za uklanjanje naslaga plaka i kamenca iznad i ispod gingive.

Zavisno o stepenu napredovanja bolesti, terapija se može sprovesti u nekoliko posjeta. Postupak je bezbolan jer se sprovodi pod lokalnom anestezijom. U klinicikama, pacijenti mogu dobiti kvalitetnu njegu i liječenje parodontoze, što je ključno za očuvanje zdravlja usne šupljine i cjelokupnog oralnog zdravlja

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -