fbpx
NaslovnaSavjetiParodontopatija: Kiretaža zuba kao tretman

Parodontopatija: Kiretaža zuba kao tretman

- Advertisement -

Kiretaža zuba je minimalno bolan parodontološki postupak kojim se uklanja nakupljeni plak s površine zuba i ispod površine zubnog mesa, odnosno plak s korijena zuba.

Zavisno od dijela tkiva koji se otklanja tokom kiretaže, razlikujemo dva tipa kiretaže zuba:

  • Kiretaža desni ili gingivalna kiretaža – uklanjanje upaljenog i vezivnog tkiva, onog dijela mekog tkiva koji leži bočno od parodontalnog džepa, procjepa između zuba i kosti;
  • Subgingivalna kiretaža – uklanjanje tkiva parodontalnog džepa i vezivnog tkiva koje je iznad njega, sve do kraja alveolarne kosti.

Zašto je potrebno otići na kiretažu zuba?

Jednako kao što se zbog nakupljenog plaka zubni kamenac stvara među zubima i oko njih, stvara se i ispod površine zubnog mesa. U tom području on može napraviti puno veću štetu. Zubni kamenac je pogodno tlo za razmnožavanje raznih bakterija koje mogu dovesti do upala, gubitka koštane potpore te, u konačnici, do gubitka zuba.

Kiretaža zuba se najčešće koristi u liječenju parodontoze, upale i infekcije desni . Može se koristiti u kombinaciji s drugim parodontološkim operacijama i postupcima te u slučaju ponavljanja parodontalnih infekcija.

Kako se izvodi kiretaža zuba?

Kiretaža zuba se radi na pojedinačnom zubu ili ako je zahvaćeno veće područje, po kvadrantima. Izvodi se mehaničkim brušenjem i laserom, iako je kombinacija ta dva postupka najbolja metoda.

Kiretaža ne može u potpunosti ukloniti uzrok parodontološke infekcije te joj uvijek prethodi brušenje i poliranje korijena zuba. Prije samoga postupka pacijentu se daje blaga lokalna anestezija kako bi postupak bio što bezbolniji. Sama kiretaža obavlja se instrumentom koji nazivamo kireta. Njih je nekoliko vrsta, zavisno od strane zuba koja se brusi.

Vrh kirete uranja se u parodontalni džep da bi se provjerila njegova dubina. Laserom ili mehaničkim brušenjem se uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo te se dodatno tretira površina zuba, zbog bakterija i radi lakšeg zarastanja. Nakon postupka, desni srastu na čistoj površini zuba.

Sama kiretaža kratko traje i brzo zaraste, ali dok u potpunosti ne zaraste treba češće ići na kontrolne preglede. Takođe, nije odmah vidljivo jesu li uklonjeni svi tragovi parodontoze. Ljekar vam nakon kiretaže može preporučiti dodatnu terapiju u obliku lijeka, a nezavisno od toga posebnu pažnju treba posvetiti zubnoj higijeni.

Ako zubar predloži kiretažu, pacijent ne bi trebalo da zazire od pitanja zašto je baš ona preporučena, a ne neki manje zastarjeli tretman. Nije na odmet ni tražiti drugo mišljenje o nužnosti ovog postupka.

Nakon kiretaže zuba

Prvih nekoliko sedmica nakon kiretaže, površina oko korijena može biti osjetljiva na toplo i hladno i začinjenu hranu.

Mogu se uočiti sljedeće promjene

  • Zubno tkivo će postajati sve čvršće
  • Povratiće se ružičasta boja zubnog mesa
  • Smanjuju se otoci desni
  • Može se uočiti razmak između zuba
  • Može doći do skupljanja zubnog mesa oko korijena

Moguće komplikacije

Moguće komplikacije kod kiretaže zuba su rijetke. Može se javiti lagano krvarenje iz desnih koje traje par sati. Najčešće prestaje uz pritisak kompres gaze. U rijetkim slučajevima infekcija desnih može izazvati čir koji se obično tretira antibioticima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -