NaslovnaObavještenjaDa li znate zašto su zubi osjetljivi na bol?

Da li znate zašto su zubi osjetljivi na bol?

- Advertisement -

Zube možda smatrate alatom, poput ugrađenih noževa. Ali ako su toliko korisni, zašto osjećamo bol u njima? Bilo bi bolje kada bi jednostavno mogli da grizemo i žvaćemo hranu u bilo kojim uslovima?

Uprkos nelagodnosti koju nekad osjećamo u zubima, čini se da postoji dobar razlog zbog čega su zubi toliko osjetljivi. Bol u zubima je odbrambeni mehanizam koji osigurava da primjetimo oštećenja na njima i učinimo nešto u vezi toga, kaže Džulijus Manc, direktor programa za higijenu zuba na Univerzitetu San Huan u Farmingtonu (Nju Meksiko) i portparol Američkog stomatološkog udruženja.

Foto: glowingnest.com
Foto: glowingnest.com

“Ako pojedete nešto prevruće ili žvaćete nešto hladno ili ako je zub previše istrošen i izloženo je tkivo ispod njega, sve će to uzrokovati bol, a onda ta bol dovodi do toga da osoba pokušava da ne koristi taj zub i da ga više zaštiti. Dakle, zaista je riječ o zaštitnom mehanizmu više nego o bilo čemu drugom. Kada ne bi osjećali bol u zubima, vjerojatno bi nastavili da ih upotrebljavamo u situacijama koje bi im mogle naštetiti“, objasnio je Manc.

Oštećenje trajnih zuba za ljude je problem jer ih mi, za razliku od morskih pasa i aligatora, ne možemo prirodno zamijeniti.

“Zubi imaju tri sloja, od kojih samo jedan, a to je najdublji sloj može boljeti. Taj najdublji sloj zuba naziva se pulpa, a u njemu se nalaze krvne žile i živci. Bol je jedini osjećaj na koji živci u pulpi reaguju. Iako se ljudi s osjetljivim zubima mogu, naprimjer, žaliti na bol u zubima izazvanu vrućinom ili hladnoćom, živci u pulpi ne osjećaju temperaturu. Oni zapravo osjećaju bol koja može biti povezana sa, recimo, konzumiranjem hladnog milk šejka“.

Srednji sloj zuba, dentin, je živ, ali u njemu nema živaca. Međutim, u dentinu se nalazi tekućina koja se kreće dok se kreću zubi, a pulpa može osjetiti kretanje te tekućine.

Treći, vanjski sloj je tvrda bijela caklina zuba, koja nije živa i ne može osjetiti ništa. Iako je jedini dio zuba u kojem se nalaze živci, pulpa nije jedini izvor boli.

Parodontalni ligament koji pričvršćuje zub za viličnu kost i osjeća položaj zuba dok žvaćemo, takođe, može osjetiti bol.

“Svako ko je bio na ortodontskom liječenju reći će vam da su njihovi zubi upaljeni. Taj osjećaj dolazi iz parodontalnog ligamenta. Budući da se bol osjeća i u pulpi i u parodontalnom ligamentu, ljudima može biti teško procijeniti odakle dolazi bol u njihovim zubima. Otkrivanje izvora boli jedan je od većih izazova sa kojima se susreću stomatolozi“, zaključio je Manc.

Izvor: Livescience

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -