fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaOgrlica od ćilibara - Pomoć kod nicanja zuba ili ipak ne?

Ogrlica od ćilibara – Pomoć kod nicanja zuba ili ipak ne?

- Advertisement -

Prije nego ću krenuti na putovanje Baltikom, nisam ni znala da je amber simbol baltičkih zemalja ovdje ga možete naći na svakom ćošku, kupiti nakit, figurice ili jednostavno komadiće kamena kao souvenir.

Prije ovoga nisam ni znala da je amber zapravo naš ćilibar. Ćilibar u suštini NIJE KAMEN. To je osušena smola drveta, koja se topi i pretvara u razne oblike figura ili nakita. Smatra se da ima umirujuće dejstvo i da toplina kože pomaže da se kiseline iz smole otpuste i ublaže bolove, pa je tako veoma popularna kao ogrlica za bebe kada im niču zubi.

- Advertisement -
Foto: Facebook/Moj osmijeh

Osim toga, bake će vam reći da je dobar za glavobolju, grlobolju, da snižava temperaturu, liječi reumu, artritis, alergije i psorijazu – nema šta ne radi. Mnogo roditelja kažu da pomaže kod nicanja zuba, drugi opet ne vide efekat.

Ne postoji nikakav naučni dokaz da ogrlica zaista ima neki efekat, a treba biti vrlo pažljiv da je beba ne stavi u usta jer baš u tom periodu kad im niču zubi, one traže šta da grickaju kako bi masirale desni, a ogrlica je prva na meti. Iako je najčešća boja ćilibara žuta, u Estoniji gdje sam ja kupila ovaj lančić, možete ih naći u raznim bojama – crvenoj, plavoj, roza, a meni se baš dopao ovaj zeleni.

- Advertisement -

Imate li vi neki predmet od ćilibara i da li ste primijetili da pomaže vašoj bebi pri nicanju zuba?

Izvor: Moj osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -