NaslovnaRiječ stomatologaObratite pažnju na održavanje četkice za zube u vrijeme virusa

Obratite pažnju na održavanje četkice za zube u vrijeme virusa

- Advertisement -

Za vrijeme virusa, trebalo bi da obratimo posebnu pažnju na održavanje higijene, pa samim tim i da povedemo računa o stanju zdravlja zuba i usta i adekvatnoj nezi. Evo nekoliko savjeta kako da održavate četkicu za zube za vrijeme ovih posebnnih okolnosti.

1.Poslije pranja zuba dobro isperite četkicu za zube
Četkica služi da se sa površine zuba i desni uklone bakterije, tako da je potrebno da je dobro isperete poslije korišćenja, kako bi se uklonili ostaci paste i naslaga. Nakon ispiranja pod mlazom tople vode, četkicu treba postaviti uspravno da se osuši.

- Advertisement -

2.Ne prekrivajte četkice i ne držite ih u zajedničkoj čaši
Četkice ze zube ne treba držati u plastičnim, zaštitnim kapicama, jer ih na taj način sprječavamo da se dobro osuše. Vlažna sredina predstavlja pogodno tlo za razvoj bakterija, virusa, gljivica. Većina porodica drži više četkica zajedno u istoj posudi za odlaganje, ali to ne treba raditi, jer se na taj način omogućava prenos bakterija.

3.Na vrijeme mijenjajte četkicu
Vijek korišćenja četkice za zube trebalo bi da bude najduže 3-4 mjeseca kod odraslih osoba, a u vrijeme kada vladaju virusi, trebalo bi je i češće mijenjati. Kod djece rok trajanja četkice za zube bi trebao da bude kraći nego kod odraslih osoba. Mališani nisu dovoljno ovladali tehnikom pranja zuba, često se tokom pranja igraju čekicom, grickaju je i na taj način oštećuju vlakna. Tako da bi djeca trebalo da mijenjaju četkicu na dva mjeseca.

- Advertisement -

4.Provjerite stanje četkice za zube
Četkice sa oštećenim vlakinima gube svoju svrhu, ne uklanjaju efikasno naslage sa zuba, a mogu i oštetiti desni i zubnu gleđ. Posmatrajte kako izgledaju vlakna četkice za zube i čim promijenite promjene, zamijenite je novom.

5.Nakon bolesti bacite staru četkicu
Da bi se spriječilo širenje infekcije preporučuje se da se poslije infekcije, bolesti, zamijeni četkica za zube, odnosno glava električne četkice za zube.

Izvor: Yumama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -