NaslovnaRiječ stomatologaNesnosna zubobolja – kako si pomoći? (konkretno rješenje koje radi)

Nesnosna zubobolja – kako si pomoći? (konkretno rješenje koje radi)

- Advertisement -

Kada sam došla na ideju da pišem ovaj tekst, u jednom trenutku sam se zapitala da li je u redu da ja kao stomatolog preporučujem neke kućne lijekove za zubobolju, kada svi znamo da je jedini mogući način da je se riješite odlazak stomatologu? Ipak, zašto da vam ne otkrijem jedan provjereni lijek koji sigurno radi, bar kao prva pomoć, dok ne stignete do stomatologa.

Foto: dedicateddentalcare.com

Na kraju krajeva, možda ima neko ko je na putu, nije kući, ili jednostavno nije u prilici otići da se zub otvori i da se riješite muka. Odmah želim da napomenem da je ovaj savjet samo nešto što će ublažiti bol i simptome zubobolje, i pomoći vam da „preživite“ noć ili trenutak do odlaska na pregled.

- Advertisement -

Ovo nikako nije rješenje, jer će zub sve dok se ne otvori i ne izvadi živac boljeti. U ovom tekstu sam pisala više o liječenju zuba, pa pročitajte šta vas to čeka. Ali evo, da ne dužimo, jer je vjerovatno mnogo vas došlo na ovaj tekst jer vas stvarno boli zub. Šta to pomaže protiv zubobolje kao privremeno rješenje? Odgovor je ulje klinčića.

Da li se neko odmah kad je pročitao o čemu se radi zapitao „Čuj ulje klinčića, pa gdje da sad nađem ulje klinčića?!“ Obradovaću vas – ovo ulje se pakuje u rastvor, gdje se pored ulja dodaje i lokalni anestetik i još neke ljekovite biljke koje imaju umirujuće dejstvo. U svakoj apoteci mogu se naći kao “Kapi protiv zubobolje”. Zato, ako nemate priliku otići kod stomatologa odmah, ovo je super rješenje za privremenu pomoć.

- Advertisement -
foto: freepik.com

Kako klinčić djeluje?
Karanfilić ili kliničić, zavisi kako ga ko zove, u sebi ima eugenol. Eugenol je supstanca koja se koristi u stomatologiji, i to obično za prvu pomoć u ambulantama hitne pomoći. Eugenol djeluje antiseptički, baktericidno i ublažava bolove. Dakle, eugenol je glavni aktivni sastojak ovog rastvora od kojeg će vas privremeno prestati boljeti zub. Pored eugenola, u rastvor se dodaje i benzokain, koji je anestetik, pa dodatno djeluje protiv bolova, a ostale ljekovite biljčice djeluju umirujuće.

Kako se koriste ove kapi?
Uzmite malo vate i napravite malu kuglicu, koju ćete umočiti u ovaj rastvor. Ukoliko je zub otvoren, stavite vaticu direktno u zub. Pazite da ne pretjerate sa količinom jer je ovo ulje jako ružnog ukusa, a nema potrebe da ga stavljate bilo gdje osim u zub. Ukoliko zub nije otvoren, nije isključeno da ova tinktura neće djelovati. Ipak, možete pokušati tako što ćete namazati i natopiti cijeli zub, a naročito dio oko desni i mjesta gdje krunica ulazi u desni, kako biste pokušali što više rastvora ubaciti oko vrata zuba.

Foto: freepik.com

Zapamtite da je ovo privremeno rješenje! Ovo je samo trenutna prva pomoć, onda kada ne možete otići stomatologu. Znajte da je jedino pravo rješenje za zubobolju samo i jedino otvaranje zuba.

Zašto zub tako jako boli?
Jeste li se ikad zapitali zašto je zubobolja jedna od najjačih boli u organizmu? Zub boli više od bilo kakve posjekotine, ubodne rane ili opekotine. Razlog za to je što je pulpa (zubni živac) zatvorena, ograničena sredina i bolni impuls nema gdje da se širi. Sav pritisak i bol se prenosi na zidove pulpe, koji trpe i prenose jake senzacije do centra za bol u mozgu. Zbog toga je otvaranje zuba jedino rješenje – pulpa zuba se mora osloboditi pritiska, infektivni sadržaj negdje mora izaći, i jedino će tako bolovi i prestati.

Izvor: Moj osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -