Liječenje zuba

- Advertisement -

Pacijenite često zanima šta je to liječenje zuba i koliko dugo traje terapija liječenja. Endodoncija je dio stomatologije koji podrazumijeva liječenje zubnih kanala, vađenje pulpe ( živca) ili u ekstremnim slučajevima vađenje korijena zuba.

Radi se prije svega o tretiranju tzv. zubne pulpe koja se nalazi u samom kanalu zuba. Sama zubna pulpa je splet živčanih vlakana i krvnih žila. Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i nepravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes.

- Advertisement -
Foto:dentbih.sfera.ba

Terapija korijenskog kanala je najčešći postupak kojim se bavi endodoncija. Sam zahvat izvodi se pod lokalnom anestezijom kako ne bi bio bolan i neugodan za pacijenta. Liječenje upale zuba podrazumijeva uklanjanje zubnog živca i temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala.

Nakon dezinfekcije kanala, radi se punjenje kanala trajnim ispunima kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena te se zub zatvara plombom ili se radi protetski rad navlaka(krunica). Liječenje zuba najčešće zahtijeva više od jednog posjeta stomatologu i zbog toga je bitno da je pacijent strpljiv i da ima razumijevanja za postupak.

- Advertisement -

Pri endodoncijskom liječenju koristimo posebne materijale i elektronsko određivanje položaja vrha korijenskog kanala, posebne detektore smještaja ulaza u kanal, radiološko određivanje njihovog broja i položaja, te mehaničko čišćenje i obradu stijenki kanala.

Foto:dentbih.sfera.ba

Bol koja se javlja neposredno nakon punjenja kanala je normalna i prolazna. Simptomi koji su povezani s upalom zubnog živca:
*bol na hladno koja traje dugo nakon podražaja
*bol na toplinu
*spontana pulsirajuća bol koja ne prestaje bez da uzmete tabletu protiv bolova

*bol na zagriz
*oteklina
*fistula
Ukoliko osjetite neki od simptoma potrebno je da se javite svom stomatologu radi intervencije.

Izvor:DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -