NaslovnaObavještenjaLaser u stomatologiji – tretira 90% karijesa

Laser u stomatologiji – tretira 90% karijesa

- Advertisement -

Inovativna tehnologija danas pruža mogućnost tretiranja zuba na potpuno novi način – bez potrebe za nožem ili bušilicom.

Laserska tehnologija se već dugo uspješno koristi u stomatologiji, a takođe je brzo dobila primjenu i u drugim oblastima kao što su dermatologija, korekcija dioptrije i hirurški zahvati.

Oni koji su već iskusili ove tehnike vjerovatno su svjesni moći ovog sredstva. Danas vam ovaj moćan alat pruža mogućnost da ga koristite i kod stomatologa.

Šta je zapravo laser?

To je uređaj koji emituje usmjerenu svjetlost određene talasne dužine, koja se apsorbuje u zubnom tkivu i okolnom desnima. Postoji više vrsta lasera, neki su usmjereni na tvrda zubna tkiva i kost, dok drugi djeluju samo na meka tkiva kao što su desni. U ovim tkivima, svjetlost ima blagotvorno dejstvo.

Primjena lasera je izuzetno raznovrsna. Može se koristiti za gotovo sve stomatološke procedure. Laserska terapija omogućava precizno djelovanje, smanjujući potrebu za tradicionalnim metodama. Jedan od najmodernijih lasera omogućava prilagođavanje frekvencije, intenziteta i oblika pulsa, što znači da se može prilagoditi individualnom osjećaju tokom intervencije.

Omogućava tretiranje više zuba tokom jedne posjete

Laserski tretman zuba se izvodi bez direktnog kontakta. Može se čuti karakterističan “pucketavi” zvuk sličan kokicama, ali nema vibracija.

Trajanje tretmana je slično kao kod rotacionih instrumenata (bušilica) ili često i brže, jer se koristi izuzetno snažan laser.

Ovo često omogućava tretiranje više zuba tokom jedne posjete, često bez lokalne anestezije. Većina karijesa se može uspješno tretirati laserom, oko 90%.

U nekim slučajevima, karijes koji je prodoran ispod zdrave gleđi ne može se tretirati laserom.

Nakon potpunog uklanjanja karijesa, laserska svjetlost se koristi za sterilizaciju površine zuba prije postavljanja plombe. Ovdje je indikovana bijela plomba, jer površina zuba nakon tretmana laserom idealno odgovara postavljanju bijele plombe.

Metalne sive plombe nisu preporučljive. Laser, takođe, omogućava jednostavno uklanjanje starih bijelih plombi, dok to nije slučaj sa sivim amalgamskim plombama.

Koristan kod liječenje infekcije kanala korijena

Laser se koristi i za suzbijanje infekcija u kanalima korijena zuba, gdje je ključni cilj potpuno čišćenje inficiranog kanala. Ukoliko ovo nije moguće, operacija ili vađenje zuba je često neizbježno.

Laser za tvrda tkiva omogućava dezinfekciju i čišćenje i teško dostupnih dijelova korijena. U liječenju parodontopatije, laserska svjetlost za meka tkiva može umiriti upalu i krvarenje, dok laser za tvrda tkiva uklanja granulaciono tkivo. Laserski tretman parodontopatije može zamijeniti operacije i rezanja desnima, pružajući brže i manje invazivno rješenje.

Laser u stomatologiji omogućava precizno, brzo i efikasno tretiranje različitih problema u usnoj šupljini, postavljajući nove standarde u oblasti stomatologije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -