NaslovnaSavjetiKoje intervencije se mogu vršiti laserom?

Koje intervencije se mogu vršiti laserom?

- Advertisement -

Čulo vida najviše utiče na osjećaj uznemirenosti, pa tako sama pojava hirurških instrumenata izaziva strah. Strah nestaje kada pacijent umjesto skalpela ugleda laser, te i mnogo lakše prihvata samu operaciju.

Pored izostanka bola, laser omogućava i izostanak ušivanja koje umije biti neprijatno. Samo ušivanje ne izaziva bol, već nelagodnost, ali i druge probleme poslije hirurške intervencije. Razlog zašto laserska hirurgija potiskuje ušivanje je što laser kauterizacijom tkiva dovodi do trenutnog zgrušavanja krvi. Pacijente najviše zanima koje intervncije se mogu vršiti laserom.

Foto: dentalcentar.rs

Otklanjanje uvećanih desni laserom
Uvećani desni pored toga što ne izgledaju lijepo, stvaraju i neugodan osjećaj. Iako na prvi pogled ne djeluju opasno po zdravlje, oni su jedan od razloga zašto ispadaju zubi. Klasično otklanjanje uvećanih desni zahtijeva skalpel, koji na oko nije ni malo prijatan. Pojavom lasera, krvarenje se svodi na minimum i stomatolozi imaju bolju preglednost u toku operacije.

Otvaranje implantata pomoću lasera
Kao i kod uklanjana uvećanih desni, oralna hirurgija sadrži rutinske operacije koje se rade pomoću hirurških instrumenata. Kako otvaranje implantata ne bi bilo bolno i neprijatno, nježnim pokretima laserom ova operacija postaje vrlo jednostavna i bezbolna.

Liječenje parodontoze laserom
Parodontopatija je bolest koja razara tkiva koja pričvršćuju zube u vilici. Ova učestala bolest se jako teško liječi, ako se ne reaguje na vrijeme. Pojavom lasera, liječenje parodontopatije je postalo dosta jednostavnije.

Klasično liječenje umije biti bolno i zahtijeva anestetike, dok lasersko često ne zahtijeva upotrebu istih. Liječenje parodontopatije laserom pokazalo se kao odlično rješenje, naročito u početnim fazama razvoja oboljenja, gdje je neophodno izvršiti obradu i čišćenje parodontalnih džepova kao i obeskličavanje ovih prostora na mikronivou nedostupnih ljudskom oku.

Klasična terapija umije biti bolna i zahtijeva anestetike, dok laserska često ne zahtijeva upotrebu istih. Veoma je važno istaći da zbog smanjene mogućnosti infekcije u velikom procentu nije potrebno ni propisivanje antibiotske terapije, dok su rezultati bolji, dugoročniji, a samim tim i ekonomičniji.

Lasersko uklanjanje resice
Uklanjanje resice nije potrebno ako ne pravi problem, međutim ona je najveći krivac kod otežanog i nerazumljivog govora. Problem se javlja u prvom razdoblju života, a roditelji često ne mogu samostalno utvrditi problem njihove djece. Stomatološka ordinacija je najbolje rješenje, a proces uklanjanja resice laserom je i više nego lako.

Intervencija je bezbolna, nema krvarenja, nije potrebno ušivanje, a rana zarasta. Ne tako skoro je otkriveno da je resica jedan od glavnih razloga za postojanje dijasteme kod odraslih. Pored liječenja infekcija i zubnih bolesti koje mogu biti opasne po vaše zdravlje, laserom se mogu vršiti i estetske intervencije.

Nivelisanje desnih pomoću lasera
Možda nikada niste obratili pažnju, ali desni između dva zuba nisu iste veličine. Radi ljepšeg osmijeha, laserskom nivelacijom se postiže izbalansiran izgled desni i harmonični odnos u odnosu na zube. Sama operacija je bezbolna, a rezultati zadovoljavajući.

Lasersko korigovanje “gummy smile“-a
“Gummy smile” ili vidljivi desni gornjih zuba, umiju uticati na ljudsko samopouzdanje. Neznanje da je moguća uspješna korekcija “gummy smile”, utiče na povećan broj drugih nepotrebnih estetskih korekcija koje nekada ne umiju dati lijepe rezultate. Lasersko korigovanje je jednostavno i uspješno, a na vama je samo da poslije nje sa ponosom pokazujete osmijeh.

Izvor: Dental Plaza

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -