NaslovnaRiječ stomatologaKoncept savremene estetske stomatologije

Koncept savremene estetske stomatologije

Estetska stomatologija obuhvata sve oblasti stomatologije i koristi ih u svrhu postizanja što kvalitetnije estetike osmijeha.

Posljednjih godina doživljava sve veću popularnost, pa se pacijenti koji su do skoro stomatologa posjećivali zbog prevencije ili rješavanja problema s oralnim zdravljem, sada se sve češće javljaju jer žele da pored zdravlja njihov osmijeh krasi i ljepota.

Foto: Facebook/Simić Dent
- Advertisement -

Ko je estetski stomatolog?
Estetika se više od bilo kojeg područja stomatologije zasniva na indivindualnoj percepciji. Svaki estetski stomatolog mora posjedovati kreativnost i biti u mogućnosti da vlada brojnim tehničkim znanjima i vještinama kako bi osim estetike postigao i zadovoljavajući terapijski rezultat.

Kvalitetan stomatolog mora biti sposoban dizajnirati novi osmijeh u potpunosti ili poraditi na sitnim nedostatcima postojećeg na umjetnički način, tako da ga pacijent smatra zadovoljavajućim i atraktivnim.

Kreativno oblikovanja zuba i odabir boje mogu dramatično promijeniti način pacijenata, a sve to zavisi od toga šta je ljakar sposoban osmisliti i sprovesti u djelo. Jednako kao što jedan uspješan arhitekta pri projektovanju zgrade uzima u obzir različite aspekte, tako se i estetski stomatolog ne oslanja samo na obim i funkciju zuba nego i na pol, tip ličnosti, zanimanje, pa čak i karakter i životni stil svog pacijenta.

Foto: Facebook/Simić Dent

Osmijeh predstavlja i odraz indivindualnosti. Važno je razgovarati sa pacijentom o svim aspektima budućeg zahvata. Stomatolog mora svakom pacijentu detaljno objasniti šta određeni zahvat znači za njega, zbog čega se izvodi i šta donosi. S obzirom na to da kvalitet i standardi estetske stomatologije progresivno napreduje, na isti način treba da se razvijaju imidž i reputacija estetskog stomatologa.

Usavršavanje stomatologa
Nove izmijenjene metodologije i koncepti u esteskoj stomatologiji, te ubrzani razvoj u području savremenih stomatoloških materijala zahtijevaju praćenje trendova kroz različite edukacije, usavršavanja, kurseve.

Osnove stomatologije uče se na fakultetu, međutim dobar stomatolog, koji se želi usavršavati, mora pratiti razvoj struke i sebe u njoj usavršavati, što zahtijeva vrijeme, posvećenost i da je u toku sa svjetskim dešavanjima kada je u pitanju ne samo estetska, nego stomatologija uopšte. Sposobnost da ide u korak s vremenom unutar svoje struke će sigurno napraviti razliku u smislu mogućnosti i kvaliteta.

Foto: Facebook/Simić Dent

Kreiranje prirodnog osmijeha
Planirajući budući osmijeh stomatolog razmišlja o kreiranju novog, ali prirodnog estetskog efekta. Pri izradi bilo koje vrste nadokande, pacijenta je potrebno promatrati kao cjelinu, a ne fokusirati se samo na jedan ili dva zuba. Svaki zub predstavlja dio usta i lica i učestvuje u kreiranju osmijeha koji iskazuje pacijentovu ličnost.

Pri oblikovanju nadokande, potrebno nje postići sklad u veličini, obliku i rasporedu zuba, kako bi se istakle sve karakteristične osobine lica pacijenta. Lice se ispituje trodimenzionalno, uzimajući u obzir ne samo zube, nego i okolna meka tkiva, usne i crte lica pacijenta.

Poznato je da estetski zahvat može varirati od jednostavnog estetskog oblikovanja do kreiranja cjelokupnog novog osmijeha, ali isto tako treba imati na umu da izrada samo nekoliko zuba može u konačnici izazvati bolji efekat nego preoblikovanje većeg dijela zubnog niza ukoliko je plan terapije smislen.

Foto: Facebook/Simić Dent

Klinični pregled osmijeha
Kada u stomatološku ordinaciju pristignu pacijenti koji đele estetski zahvat, oni su obično puni entuzijazma i motivisani za početak postupka. Nažalost, oni vrlo često dolaze s vlastitom dijagnozom, a estetski stomatolog mora biti oprezan da i sam ne podlegne njihovom uticaju.

Od velike je važnosti da stomatolog pri dijagnostifikovanju pacijenta razumije odnosi između dijagnoze i plana cjelokupnog zahvata. Pored toga, stomatolog treba vjerovati u konačan ishod planiranog zahvata. Pacijentov novi osmijeh nosiće potpis stomatologa i biće izvor novih pacijenata.

Foto: Facebook/Simić Dent

Pacijentovo zadovoljstvo konačnim rezultatom zahvata i u smislu funkcije i estetike od životne je važnosti. Odgovornost leži na stomatologu koji je dužan uložiti određeno vrijeme u estetsku stomatologiju, koji mora posjedovati umjetničku crtu, koordinaciju pogleda i ruke te oko za detalje, što će ga izdvojiti od ostalih.

Razumijevanje pacijenta
Iako odgovornost u donošenju odluke o vrsti stomatološkog zahvata koji će najbolje odgovarati pacijentu, leži isključivo na stomatologu, pacijent mora imati priliku izraziti šta za njega znači estetika, komfor i funkcija i na osnovu toga traži se kompromisno rješenje koje će pomiriti želje pacijenta i mogućnosti njihovog ispunjenja.

Izvor: DentTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -