NaslovnaRiječ stomatologaKako nadomjestiti nedostatak zuba

Kako nadomjestiti nedostatak zuba

- Advertisement -

Nažalost, 64 odsto odraslih ima nedostatak jednog ili više zuba, a 18 odsto nema nijedan zub. Razlozi za „krezubost“, koja zvuči baš tako kao što izgleda, mogu biti genetski, prouzrokovani nepravilnom higijenom, ali najčešće nemarnošću.

S obzirom da se o ovom problemu, koji je veoma delikatan, rijetko govori i činjenicom da nam dentalna higijena nije zdravstveni prioritet, rješenje postoji u edukaciji i uvođenju promjena u ličnoj higijeni, ishrani i načinu života.

- Advertisement -
Foto: freepik.com

Iako možda ne primjećujete, ali gubitak samo jednog zuba može značajno otežati govor i dovesti do blagih estetkih promjena na licu. Ukoliko postoji nedostatak više zuba, govor može biti potpuno otežan, a estetske posljedice su očigledne i lice može sasvim izgubiti svoj oblik.

Starije osobe koje su izgubile sve zube imaju otežan govor, otežano žvakanje, a lice im je sasvim deformisano. Njihove usne i obrazi gube oslonac u zubima, pa „upalo lice“ dobija starački izgled, a koža zbog gubitka elastičnosti dobija sve više dubokih bora koje ni po čemu ne ublažuju ostarjeli izgled, naprotiv.

- Advertisement -
Foto: freepik.com

Genetske predispozicije kod nekog procenta ljudi dovode do nedostatka pojedinih zuba, najčešće lateralnih sjekutića, dvojki, i pretkutnjaka. Ovaj nedostatak se uočava već u ranoj mladosti kada je i najbolje vrijeme da se adekvatnim ortodontskim pomjeranjem dođe do rješenja sa odličnim rezultatom.

Za cjelokupno zdravlje zuba, i pravilan raspored ima važnu ulogu. Kada su zubi nepravilno postavljeni u zubnom nizu, održavanje higijene na pravilan način je onemogućeno. Tada se najčešće javljaju oboljenja kao što su karijes i paradontopatija.

Foto: lippianfamilydentistry.net

U tom slučaju, češće posjete stomatologu od najvažnijeg značaja za očuvanje zdravlja zuba. U pojedinim slučajevima gubitak zuba se mora nadoknaditi odgovarajućom zamjenom. Ukoliko se odmah pristupi izradi zamjene, ne postoji vrijeme da se osoba navikne na nedostatak zuba kada estetske promjene nisu toliko očigledne.

To je i najčešći razlog nedostatka zuba – navika. Međutim, posljedice mogu biti opasne. Dolazi do pomjeranja zuba, isplivavanja ka praznom prostoru i naginjanja, može doći do gubitka kosti u bezubom prostoru.

Svaka od ovih posljedica kasnije otežava terapiju nedostatka zuba. Ukoliko se nedostatak zuba ne tretira i ne postavi se adekvatna zamena, posljedice mogu biti negativne i po gastrointestinalni trakt.

Foto: healthmarkets.com/

Nedovoljno sažvakana hrana nije dovoljno samljevena i takva odlazi u želudac, gdje nastavlja da se otežano razlaže. Jedna od posljedica toga je i hronična gorušica. Danas, savremena stomatologija ima niz rješenja za problem nedostatka zuba. Krunice, mostovi i proteze su protetske nadoknade.

One koriste postojeće zube kao nosače, pa u rješenje ulazi i blago brušenje okolnih zuba. Sa druge strane, dijamant moderne stomatologije su implantati koji su biološki najprihvatljivije rješenje. Nasuprot vjerovanju, za postavljanje implantata nisu vam potrebne stotine hiljada dinara, cijene su sve pristupačnije otkako je postavljanje implantata postalo rutinska intervencija, nalik vađenju zuba.

Foto: everypixel.com

Materijali su čvrsti i trajni, a estetika dovedena do savršenstva. Mitovi koji govore da telo može na neki način da odbaci implantat nisu istina, stoga ne postoji nijedan razlog za strah. Tijelo neće odbaciti novi zub jer ne postoji nijedan razlog za to.

Počevši od materijala do načina postavljanja, tijelo može samo biti zahvalno, jer je problem koji može dovesti do ozbiljnih posljedica rješen. Intervencije su sve bezbolnije i sigurnije, a cijene prihvatljivije.

Izvor: Super žena/B92

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -