NaslovnaSavjetiGangrena je bolest zuba koja dovodi do ozbiljnih problema, ali je izlječiva

Gangrena je bolest zuba koja dovodi do ozbiljnih problema, ali je izlječiva

- Advertisement -

Gangrena zuba predstavlja smrt i infekciju zubne pulpe, tkiva unutar zuba u kojem su smješteni krvni sudovi i nervi. Kada je nekroza (smrt nerva) posljedica ishemije, odnosno nedovoljne prokrvljenosti, sa nadograđenom bakterijskom infekcijom, ona se definiše kao gangrena pulpe.

Gangrena nastaje kao posljedica mnogo faktora, a jedan od njih je svakako i kasni tretman kanala korijena.

To se dešava kao rezultat odumiranja bolnog nerva (nekroza), a bakterije iz pljuvačke pacijenta napadaju komoru pulpe koja tada postaje zaražena infekcijom. Pacijent, takođe, može osjetiti loš zadah i bol, često intenzivni, prilikom žvakanja na tom zubu.

Takođe, se može osjetiti kontinuirano lučenje sekreta koje dolazi iz zuba. Liječenje zubne gangrene uvijek je i tretman korijenskog kanala. Stomatolog u tom slučaju pravi kavitet u zubu, čisti zaraženi dentin, a potom nalazi sve korijenske kanale i čisti ih. Nakon toga očišćeni kanali se ispiraju antibiotskom ili antiseptičkom tečnošću.

Cjelokupni tretman može trajati više od tri ili četiri sesije, u zavisnosti od toga koliko će vremena biti potrebno da se zub u potpunosti zaliječi. Kada je korijenski kanal suv, očišćen i bez ikakvih znakova sekrecije, vrši se punjenje korijenskog kanala.

Ako na vrijeme ne odete kod stomatologa, kako bi izliječili gangrenu, infekcija lako može doći do vrha korijena kanala i zaraziti periodoncijum, što dovodi do stvaranja granuloma, cista ili apscesa, koje je teže tretirati. Gangrena je vrlo složeno stanje i ne može se brzo i jednostavno izliječiti. Zbog toga je potrebno strpljenje pacijenta i maksimalna predanost ljekara.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -