fbpx
NaslovnaIntervjuFiksna protetika podrazumijeva nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba krunicama ili mostovima

Fiksna protetika podrazumijeva nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba krunicama ili mostovima

- Advertisement -

Pojam zubna protetika obuhvata svaku zamjenu, odnosno nadoknadu za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi. Postoji nekoliko vrsta protetskih nadoknada.

Na temu stomatološke protetike i protetskih nadoknada, razgovarali smo sa doktorkom Goricom Bilić-Polić, specijalistom oralne hirurgije iz banjalučke ordinacije “Dago Dent”.

Šta je to stomatološka protetika?
„Stomatološka protetika je grana stomatologije koja je bavi nadoknadom izgubljenih zuba i tkiva umjetnim zubnim nadoknadama, bilo da su to proteze, krunice, mostovi ili nadoknade na implantima, čime se uspostavlja izglubljena oralna funkcija i estetika”.

Koje vrste proteza za zube postoje?
“Prema vrsti materijala od kog su izrađene proteze mogu biti akrilatne, metalne ili kombinovane. Po broju zuba koji se nadoknađuju mogu biti totalne, subtotalne i parcijalne proteze. Ukoliko se proteza izrađuje na ugrađenim implantatima, to su onda uslovno fiksne zubne proteze, te zahvaljujući povezanosti sa implantima pacijent osjeća mnogo veću stabilnost i čvrstoću proteze bez bojazni od njenog pomicanja i ispadanja”.

Koje je najbolje rješenje da se nadoknadi izgubljeni zub ili zubi?
“Najbolje rješenje da se nadoknadi izgubljeni zub je svakako ugradnja implantata, čime se izbjegava brušenje susjednih zuba. Međutim, ako pacijent nema dovoljno kosti za ugradnju implantata ili estetski ili finansijski momenat zahtijeva brušenje i drugih zuba, onda je svakako metalokeramički ili cirkon keramički most odlično rješenje”.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Šta se podrazumijeva pod fiksom protetikom?
“Fiksna protetika je nauka o ponovnom uspostavljanju fiziološkog oblika zuba oštećenog gubitkom zubnih tkiva usljed karijesa, traume, abrazije i nepravilnosti u razvoju zubnih struktura. To se može postići livenim, fasetiranim, kompozitnim, keramičkim i metalokeramičkim krunicama.

Fiksna protetika podrazumijeva nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba krunicama ili mostovima, pa do rekonstrukcije zubnih nizova u cjelosti. Krunice ili mostovi se cementiraju na brušene zube ili suprastrukture na implantima i ne mogu se skidati. Pacijenti se u većini slučajeva brzo naviknu na fiksne nadoknade i osjećaju ih kao sastavni dio svoje denticije”.

Šta se podrazumijeva pod mobilnom protetikom?
“Pod mobilnom protetikom se podrazumijeva izrada parcijalnih i totalnih zubnih proteza, koje pacijenti mogu skidati i vraćati u usta, nakon obavezne oralne higijene kako postojećih zuba tako i proteze. Proteza zamjenjuje izgubljene zube u bezuboj ili krezuboj vilici, kao i dio izgubljenog alveolarnog nastavka (usljed resorpcije nastale gubitkom zuba) i tako omogućava obnovu narušenih funkcija”, zaključila je dr Gorica Bilić-Polić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -