Naslovna Obavještenja FDI objavila nove smjernice za tretman pacijenata sa parcijalnom denticijom

FDI objavila nove smjernice za tretman pacijenata sa parcijalnom denticijom

Kako stomatologija napreduje, tako napreduje i oralno zdravlje starije populacije. Ljudi sada žive sve duže, što uz relativno dobro oralno zdravlje dovodi do povećanja broja pacijenata sa parcijalnom denticijom. Kao odgovor na to FDI – Svjetska stomatološka federacija je objavila seriju smjernica koje omogućavaju sveobuhvatnost u terapiji kod ove grupe pacijenata.
-Naš rad se fokusira na personalizovan pristup pacijentima sa parcijalnom denticijom. Dobra komunikacija između pacijenta i stomatologa utiče na bolje prihvatanje predložene terapije od strane pacijenta, kao i da pacijent bude zadovoljan sa završnim protetskim radom – izjavila je dr Ketrin Kel (Dr. Kathryn Kell), predsjednica FDI.

dr Rošan Vargese

Personalizovan pristup koji predlaže FDI nalazi se u dva dokumenta. Jedan je pod nazivom Collaborative Care Continuum: The 3Cs Pathway for Partially Dentate Patients, a drugi je Collaborative Care Continuum: Professional Guidelinesi – oni nude savjete stomatolozima kako da postupaju sa pacijentima sa parcijalnom denticijom. Ova nova inicijativa FDI je podržana od strane kompanije GlaxoSmithKline, koja je poznata po tome da podržava nauku i na njoj bazirane inicijative.
-Radujemo se zbog saradnje sa FDI u cilju unapređenja terapije i brige o ovoj specifičnoj grupi pacijenata. Vjerujemo da je najuspješnija terapija zasnovana na sveobuhvatnosti i edukaciji pacijanata. Fokus na dugoročnu brigu o pacijentima treba da postane integrativni dio terapije pacijenata sa parcijalnom denticijom – izjavio je dr Rošan Vargese (Dr. Roshan Varghese), direktor za globalne medicinske odnose za njegu proteza u kompaniji GSK. (Dental Tribune Srbija).

- Advertisment -

POPULARNO

Treći kongres doktora stomatologije 11. i 12. septembra u Foči

Foća će 11. i 12. septembra biti domaćin trećeg Kongresa doktora stomatologije. Učešće će uzeti eminentni predavači sa pet univerziteta.

Zubi u trudnoći – korisni savjeti koje treba da zna svaka trudnica

Trudnoća je divan period u životu žene kada se pojačava svijest o važnosti zdravlja i brige o tijelu. Tokom trudnoće nivo hormona...

Zašto je važno pečaćenje fisura kod djece?

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječijoj dentalnoj medicini. Žvačne površine kod djece sadrže puno pukotina i utora koji pomažu...

Fiksna ortodontska terapija

Fiksni ortodontski aparati predstavljaju najučestaliji i najučinkovitiji način ispravljanja nepravilnog položaja zuba, odnosno, ispravljanja ortodontskih anomalija. Fiksni ortodontski...
- Advertisment -