NaslovnaSavjetiEvo zbog čega desni otiču i kako spriječiti taj problem

Evo zbog čega desni otiču i kako spriječiti taj problem

- Advertisement -

Otečene desni obično su znak osnovnog problema, poput bolesti desni ili infekcije. Postoje mnogi efikasni lijekovi za natečene desni, a osnovna oralna higijena može vam pomoći da spriječite problem.

Svako ko ima natečene desni treba da potraži pomoć stomatologa radi kompletne dijagnoze i liječenja. Brojni problemi mogu dovesti do natečenih desni. Većina njih odnosi se na oralno zdravlje ili komplikacije vezane za oralno zdravlje.

Uzroci
Čestice hrane koje su se zaglavile u zubima. Naprimjer, ako jedete kokica, to može uzrokovati da se tvrdi zrnca zaglave između zuba, ponekad i u desni. Ovo može lako da izazove iritaciju i otekline na tom području. Većinu vremena ovi simptomi ne traju dugo i nestaće kada operemo zube i uklonimo čestice hrane.

Gingivitis je stadijum bolesti desni koji izaziva oticanje i iritaciju desni. Jedno je od najčešćih stanja koje izazivaju natečene desni i vjerovatno će to prvo provjeriti stomatolog.

Osoba možda i ne zna da ima gingivitis i osjeća samo blagu bol ili osjetljivost. Međutim, liječenje je veoma važno. Bez liječenja, gingivitis se može razviti u ozbiljnu infekciju desni, koja se naziva parodontitis ili parodontna bolest.

Nekoliko drugih simptoma na koje treba paziti mogu ukazivati na parodontnu bolest uključuju: gorak ukus u ustima, loš zadah koji traje nakon čišćenja, osjetljivi, labavi zubi ili gubitak zuba, crvene i bolne desni, bol kod žvakanja, krvarenje desni, povlačenje desni…

Foto: stylecraze.com

Otečene desni se, takođe, mogu pojaviti kada je osoba trudna, čak i ako ima savršeno oralno zdravlje. Trudnoća uzrokuje značajne i brze promjene hormona. Ovi hormoni koji se mijenjaju mogu značajno da povećaju dotok krvi u desni, uzrokujući da su osjetljiviji na oticanje. Infekcije se mogu javiti u ustima i dovesti do problema poput oticanja desni.

Naprimjer, hronične infekcije poput herpesa mogu dovesti do komplikacija koje izazivaju natečene desni. Komplikacije sa zaraženim zubima, kao što je apsces, takođe mogu dovesti do oticanja, posebno u jednoj oblasti desni. Neke druge zdravstvene poteškoće mogu izazvati oticanje desni, mada mogu biti rjeđe.

Ostali mogući uzroci otečenih desni su: neželjeni efekti nekih lijekova, neuhranjenost, osetljivost na oralne proizvode, poput sastojaka u pasti za zube ili u vodi za ispiranje usta, nošenje proteza, krunica koji ne odgovaraju dobro. U svakom slučaju, stomatolog će pregledati druge simptome osobe i sa njima proći istoriju bolesti kako bi utvrdio osnovni uzrok.

Tretman
Tretman otečenih desni počinje pregledom kod stomatologa. Posjeta stomatologu radi redovnih pregleda i čišćenja zuba može pomoći u prepoznavanju i sprječavanju problema oralnog zdravlja prije nego što izazovu probleme.

Vrsta lijekova ili tretmana koje stomatolog preporučuje zavisiće od uzroka. Medicinski tretmani za oralna pitanja mogu obuhvatati: medicinske vode za ispiranje usta, masti, paste za zube.

Foto: personalcaredenistry.com

Prevencija
Preduzeti korake za liječenje natečenih desni ključni je dio svakog stomatološkog tretmana. Ove mjere mogu pomoći u sprječavanju oticanja ili ublažavanju simptoma. To je: redovno pranje, barem dva puta dnevno ili nakon svakog obroka, redovno korišćenje konca. Koristite nježne oralne proizvode kao što su pasta za zube i sredstvo za ispiranje usta.

Izbjegavajte slatka pića, jer mogu doprinijeti nakupljanju bakterija u ustima. Izbjegavajte duvan i žvakaće gume. Izbjegavajte alkohol i vode za ispiranje usta koje sadrže alkohol, jer alkohol može da isuši i nadražuje desni. Izbjegavajte oštre namirnice poput čipsa, sjemenki i kokica koji se mogu zaglaviti u zubima i prouzrokovati bol.

Važno je napomenuti da su ovi savjeti samo dodaci pravilnoj dijagnozi i liječenju. Otečene ili iritirane desni obično signaliziraju osnovni problem. Ignorisanje ovih simptoma može dugoročno pogoršati problem.

2 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -