NaslovnaObavještenjaDeset znakova upozorenja: šta usta kažu o vašem zdravlju?

Deset znakova upozorenja: šta usta kažu o vašem zdravlju?

- Advertisement -

Ako su oči prozori za vašu dušu, tada su usta vrata vašeg ukupnog zdravlja. Istraživanje je otkrilo iznenađujući broj veza između stanja vašeg oralnog zdravlja i vašeg ukupnog zdravlja. Pazite na ove znakove upozorenja, koje je dao Mark Lihtung, stomatolog iz NIC-a i pronalazač Snap-on Smile®-a i direktor kompanije „Manhattan Dental Arts“ sa sjedištem u Njujorku.

Demencija – Studije su otkrile da ljudi koji boluju od Alchajmerove bolesti, najčešćeg oblika demencije, imaju više bakterija povezanih sa bolestima desni u mozgu nego osoba koja nema Alchajmerovu bolest.
“Smatra se da bi bakterije bolesti desni mogle dospjeti u mozak uzrokujući upalu i oštećenje mozga”, primjećuje dr Lihtung.
Dijabetes – jarko crvene desni koje krvare, poznate i kao parodontna bolest, koje su natečene i mogu sadržavati male apscese ili labave zube, preteče su dijabetesa.
Parkinsonova bolest – Pljuvačka pomaže u ispiranju bakterija i otpadaka koji dovode do karijesa i bolesti desni. Ako proizvodite premalo pljuvačke, vaš stomatolog će znati. Suva usta mogu biti uzrokovana lijekovima ili može biti znak bolesti, poput dijabetesa ili Parkinsonove bolesti.

Erektilna disfunkcija – Prema istraživanju objavljenom u časopisu „The Journal of Sekual Medicine“, muškarci sa erektilnom disfunkcijom (ED) imaju tri puta veću vjerovatnocću da im obole desni, kao muškarci koji nemaju ED. Te bakterije mogu prodirati i u krvotok i oštetiti krvne sudove, a pošto problemi sa erekcijom mogu biti uzrokovani oštećenim protokom krvi, loša stomatološka higijena može biti povezana sa ED.
Anemija – “Vaš stomatolog će tražiti jezik blijedo obojen kao pokazatelj nedostatka gvožđa ili anemije koja pogađa jednu od pet žena”, objašnjava dr Lihtung.
Anemija je stanje obilježeno nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi, što rezultira blijedom kožom i iscrpljenošću.

Celijakija – Celijakija je nasljedni poremećaj imunog sistema kod koga proteini koji se nalaze u pšenici, raži i ječmu uzrokuju oštećenja sluznice tankog crijeva.
Osteoporoza – Osteoporoza ne uzrokuje promjene na zubima, ali uzrokuje promjene na kostima koje podržavaju zube.
“To se može pokazati kao povlačenje desni i gubitak zuba. Ako vaš stomatolog vidi bilo kakve oralne znakove osteoporoze, odmah obavijestite svog ljekara”, jasan je doktor Lihtung.
Bolest srca – Upale desni i labavi zubi mogu biti upozorenja na bolest srca. To je zato što ako imate bolest desni poput parodontitisa, bakterije u vašim desni mogu “putovati” do srce i doprinjeti bolesti koronarnih arterija.

Poremećaj ishrane – Stomatolozi su često prvi zdravstveni radnici koji su primijetili znakove i simptome poremećaja u ishrani kao što su anoreksija, bulimija i poremećaj jedenja.
“To je zbog toga što poremećaji ishrane mogu izazvati lošu ishranu što može dovesti do oralnih stanja poput krvarenja desni i suvih usta”, opisuje dr Lihtung.
Pored toga, erozija na unutrašnjosti prednjih zuba može biti znak prisilnog povraćanja kod mlade osobe sa bulimijom – želudačna kiselina se troši na caklinu, a zubi, takođe, postaju osjetljiviji.
Refluks – Erozija cakline iz unutrašnjosti zuba, posebno gornjih kutnjaka, predstavlja trag za gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERD). Refluksna bolest može da prouzrokuje eroziju jednjaka i može čak dovesti do raka jednjaka, pa obavijestite ljekara ako stomatolog vidi moguće znakove refluksa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -