NaslovnaSavjetiDa li znate kako su zubi i srce povezani?

Da li znate kako su zubi i srce povezani?

- Advertisement -

Postoji mnogo stvari koje obavljamo rutinski. Kupanje, umivanje, pranje zuba su samo neki od primjera. Ali, da li to radimo i efikasno?

Kao što se umivamo, takođe svakodnevno i peremo zube i to obično dva puta dnevno. Ujutru i uveče. Međutim, prema novom istraživanju, zube ne peremo dovoljno, a to može da ima ozbiljne posljedice na naše zdravlje.

Foto: dufffamilydental.com

Studija koja je objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju u decembru 2019. pokazuje da postoji uska veza između zdravlja usne duplje i srca, piše Doctor Oz.

Studija je pratila 161.286 korejskih muškaraca i žena koji nisu imali prethodnu istoriju određenih srčanih bolesti – nešto više od 10 godina.

Zabilježene su njihove navike pranja zuba i posjete stomatolozima zbog čišćenja, a naučnici koji su sproveli studiju su uvrstili i druge faktore koji bi mogli da utiču na zdravstvene rezultate, kao što je konzumiranja alkohola, pušenje i navika vježbanja.

Foto: health.clevelandclinic.org

Bolja oralna higijena, redovitije čišćenje zuba kod stomatologa u kombinaciji sa boljim navikama pranja kod kuće, bilo je povezano sa smanjenim rizikom od zakazivanja srca i fibrilacije atrija, najčešće vrste aritmije ili nepravilnog rada srca, pri čemu srce može da kuca mnogo brže nego normalno.

Međutim, autori studije navode da, iako se činilo da prethodna istraživanja pokazuju da je pranje zuba dva puta dnevno vjerovatno dovoljno da umanji rizik od srčanih bolesti, češće pranje može da ima još značajniji uticaj.

Pranje zuba tri puta dnevno je bilo povezano sa 12% nižim rizikom od zakazivanja rada srca i 10% manjim rizikom od atrijske fibrilacije.

Iako ova studija sigurno nije konačan dokaz da pranje zuba sprječava bolesti srca, ipak sugeriše da dobra oralna higijena može dugoročno pozitivno da utiče na zdravlje srca. Apsolutno niko, još uvijek, ne zna zašto je zdravlje zuba i srca povezano.

Dakle, svaka mala navika bi mogla pozitivno da utiče na vas, a prije svega na vaše zdravlje. Pranjem zuba tri puta dnevno ćete sigurno poboljšati oralno zdravlje, a možda ćete i sami poboljšati zdravlje srca.

Foto: creativemarket.com

Ispravna tehnika pranja zuba
Pranje zuba na pravi način je jako važno, kao i pranje više puta dnevno
*Upotrebite mekanu četkicu i pokušajte da je postavite pod ugao od 45 stepeni prema desnima
*Pazite da očistite sve površine
*Perite ih najmanje dva minuta, svaki put. Ako je potrebno, uključite i tajmer.

*Ne perite ih grubo. Tako možete da napravite štetu svojim desnima ako previše agresivno perete zube. Koristite nežne kružne pokrete na gore i dole.
*Redovno mijenjajte četkicu za zube. Četkicu treba mijenjati svaka tri do četiri mjeseca

Izvor: Objektiv

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -