NaslovnaSavjetiLoši zubi izazivaju problem sa srcem

Loši zubi izazivaju problem sa srcem

- Advertisement -

Problemi sa desnima nisu samo lokalizovani u usnoj duplji, oni mogu da utiču i na druge organe i procese u samom organizmu. Nova istraživanja pokazuju da bi upala desni i njihovo krvarenje, pored infekcija i propadanja kosti moglo da povisi krvni pritisak, piše N1. Pregledom od 81 studije koja je obuhvatila više od 250.000 ljudi, naučnici iz Velike Britanije otkrili su da oni koji su imali umjerenu do tešku bolest desni (parodontitis) imaju od 22 odsto do 49 odsto povećan rizik od visokog krvnog pritiska.

“Oralno zdravlje je usko povezano sa opštim zdravljem. Briga o zubima i desnima često se zanemaruje, ali bi trebalo da bude podjednako važna kao i upravljanje drugim opštim rizicima po zdravlje”, objasnio je istraživač dr Frančesko D’Aiuto, šef odeljenja za parodontologiju na “University College London’s Eastman Dental Institute”.
Kod osoba sa parodontitisom sistolni pritisak (gornji ) bio je viši za 4,5 mm Hg, a dijastolni pritisak (donji) za 2 mm Hg veći, u odnosu na ljude koji nemaju bolest desni, otkrili su istraživači. U pet analiziranih studija, istraživači su otkrili da je krvni pritisak pao tokom liječenja parodontitisa. Krvni pritisak je, takođe, opao kod pacijenata liječenih od bolesti desni koji nisu imali hipertenziju. Ali da li je liječenje parodontitisa zaista uzrok pada krvnog pritiska, nije sigurno, rekao je dr D’Aiuto jer studija nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu.

“Loša higijena dovodi do nakupljanje bakterija oko zuba prouzrokuje krvarenje desni i bolest, ali takođe može povećati upalu tijela i prouzrokovati oštećenje krvnih sudova”, rekao je dr D’Aiuto.
Kada se desni zaraze, bolest se može proširiti i na druge delove tijela prouzrokujući sistemsku upalu, koja može naštetiti krvi, konstatovali su istraživači. Neke osobe mogu biti genetski predisponirane i to bi trebalo uzeti u obzir kao i druge faktore rizika kao što su pušenje i gojaznost.
“Svaki stomatolog treba da obavijesti svoje pacijente o potencijalnoj vezi i riziku od razvoja visokog krvnog pritiska. Buduće istraživanje trebalo bi da sagleda efekte liječenja bolesti desni na krvni pritisak”, rekao je dr D’Aiuto.

Sve veći broj dokaza pokazuje povezanost između parodontitisa i hipertenzije, zajedno sa otvrdnjavanjem arterija, rekao je dr Greg Fonarov, profesor kardiologije na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu. Više od 50 studija pokazalo je da je parodontitis povezan sa povećanim rizikom za srčane bolesti i povezanošću između gubitka zuba i moždanog udara, kardiovaskularne smrti i smrti zbog bilo kojeg uzroka.
“Međutim, ostaje nejasno da li je bolest desni marker ili posrednik. Ako su uzročne, ove asocijacije bi bile od velikog značaja zbog potencijala da sprječavanje ili liječenje parodontalne bolesti može da smanji nivo krvnog pritiska, kao i da smanji rizik od većih štetnih kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Fonarov.
Izvještaj je objavljen 24. septembra u časopisu “Cardiovascular Research”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -