fbpx
NaslovnaObavještenjaDa li pasta za zube ima rok trajanja?

Da li pasta za zube ima rok trajanja?

- Advertisement -

Zubna pasta ističe, ali ako koristite zubnu pastu prije isteka roka trajanja nije štetno. To jednostavno nije korisno. To je zato što aktivni sastojci s vremenom postaju manje učinkoviti.

I Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Američko udruženje stomatologa (ADA) zahtijevaju da pasta za zube ima datum isteka. Svaka pojedinačna tuba paste za zube trebala bi imati svoj datum trajanja ispisan na kutiji i epruveti. Obično je oko dvije godine nakon što je proizvedena pasta za zube.

Foto: brilliantsmile.com

Objašnjeni datumi isteka
Datum isteka zubne paste uglavnom je posljedica njegovog aktivnog sastojka, fluorida. Istraživanje pokazuje da se fluorid može razgraditi i postati manje učinkovit u sprječavanju karijesa tokom vremena.

Fluor je glavni sastojak koji pomaže u borbi protiv karijesa i održava zube zdravima. Djeluje podržavajući zdravu zubnu gleđ. Emajl je sjajni, bijeli, vidljivi dio zuba i to je prva linija odbrane zuba protiv propadanja. Sprječavanje gubitka gleđi izuzetno je važno jer jednom, ako se gleđ istroši (propadanjem i drugim oštećenjima okoline), nikad se ne može povratiti.

FDA zahtijeva rok trajanja za svu hranu i lijekove da bi se osigurala sigurnost i kvaliteta. Kada pasta za zube sadrži fluor za borbu protiv karijesa, fluor se smatra lijekom, tako da FDA reguliše datume isteka paste za zube s fluoridom.

Foto: smileolympia.com

Dječija pasta za zube
Zubna pasta za djecu ne može sadržavati fluor i stoga ne mora zahtijevati da im na epruveti bude ispisan datum isteka. No brandovi i dalje mogu preporučiti bacanje stare cijevi nakon nekoliko mjeseci kako bi se osigurala najviši kvalitet i učinkovitost.

Je li pasta za zube isteka sigurna za upotrebu?
Nije nužno opasno koristiti paste za zube kojima je istekao rok trajanja, ali takođe nije korisno. Smisao paste za zube je koristiti kvalitetan proizvod koji učinkovito čisti zube i sprečava karijes. Niti se to garantovano događa ako koristite staru pastu za zube.

Zubna pasta kojoj je istekao rok trajanja može:
*sadrže manje učinkovit fluorid
*biti osušena
*sadrže odvojene sastojke
*imaju nedosljednu teksturu

Foto: newcastlebeach.org

Zašto biste trebali koristiti zubnu pastu
Zubna pasta ogroman je dio globalnih oralnih zdravstvenih praksi, ali nije toliko bitna kao jednostavno pranje zuba. Trenje i kretanje četkanjem zuba najvažniji je način čišćenja zuba, kao i sprječavanje karijesa i propadanja.

To je rečeno, stomatolozi uvijek preporučuju pastu za zube jer ona sadrži sastojke koji pomažu oralnom zdravlju.
Zubna pasta obično sadrži:
*fluorid za podršku zdrave zubne gleđi i borbu protiv karijesa
*deterdženti i abrazivi za uklanjanje nakupljanja plaka

*sredstva protiv preosjetljivosti kako bi zubi postali manje osjetljivi

Foto: toothfairydental.co.nz

*antimikrobna sredstva za sprječavanje nakupljanja (plaka), što uzrokuje karijes
*aroma
*humectant, koji pasta za zube održava vlažnom
*sredstva za zgušnjavanje
*peroksid za uklanjanje mrlja na zubima

Zaključak
Zubna pasta ističe jer sadrži fluor, koji se s vremenom može razgraditi. Fluor je aktivni sastojak paste za zube koji se bori protiv šupljina.

Izvor: prirucnik.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -