NaslovnaRiječ stomatologaDa li je električna četkica bolja od obične?

Da li je električna četkica bolja od obične?

- Advertisement -

Ovo je jedna od vječitih dilema i jedno od najčešćih pitanja za stomatologa. Mnogi vjeruju da ako koriste električnu četkicu, bolje i efikasnije će oprati zube i na taj način spriječiti pojavu karijesa i upalu desni.

I dok vam biranje četkice zadaje glavobolju zbog mnogo vrsta koje danas postoje na tržištu, u nastavku teksta vam donosim koje su to prednosti i mane i da li vam je električna četkica zaista potrebna.

- Advertisement -
Foto: indiamart.com

Koje su prednosti električne četkice?
Često čujem – “Redovno perem zube, koristim čak i električnu četkicu, a opet imam karijes!”

Kod četkanja zuba, bilo da koristite običnu ili električnu četkicu, najvažnija je tehnika, odnosno kako to radite. Cilj četkanja je poremetiti biofilm i ukloniti plak sa zuba koji će uzrokovati karijes.

- Advertisement -

Čime ćete to raditi, izbor je na vama, a u nastavku vam donosim koje su to prednosti električne četkice i vrijedi li investirati u nju.

Zabavno je!
Pranje zuba električnom četkicom može biti zabavno svima, a naročito djeci, kojima četkanje nekada može biti dosadno ili zamorno.

Foto: nymag.com

Upotreba ove četkice ih može zainteresovati za redovnu higijenu, navesti ih da sa zadovoljstvom povedu računa o svojim zubićima i da jedva čekaju sljedeće pranje.

Naravno, svako četkanje najmanje do 8. godine treba da bude pod kontrolom roditelja, ali ako će električna četkica motivisati vaše dijete na higijenu, razmislite o nabavci iste.

Ima manju glavu koja zalazi u sva područja
Veoma je važno da vlakna četkice dospiju na sve površine zuba i u prostore ispod desni. Električne četkice obično imaju male okrugle glave koje vrlo lako dospijevaju na sva teško dostupna mjesta poput onih iza zadnjih zuba u nizu.

Ipak, danas na tržištu postoji i mnogo običnih četkica koje su manjih veličina i sasvim dobro i efikasno rade svoj posao.

Foto: mojosmijeh.com

Moderan dizajn i funkcije
Mnoge električne četkice su napredovale od jednostavnih modela – danas možete pronaći mnoge koje imaju bezbroj funckija – od timera, različitih brzina ali i programa, pa tako možete izabrati da poslije četkanja zuba četkica smanji brzinu i prilagodi program na četkanje jezika, obrne smjer kretanja ili vas upozori ili stane ako je prejako prislonite uz zube. Neke vam mogu pustiti čak i omiljenu pjesmu, da četkate zube sve dok pjesma traje.

Olakšava četkanje
Ljudi koji imaju artritis, oboljenja zglobova, bolove u rukama ili slična oboljenja, pa im je bilo koja manuelna radnja otežana, električnu četkicu mogu iskoristiti kao sjajno sredstvo za obavljanje dobre oralne higijene.

Da li vam je električna četkica potrebna?
Nekada kupujemo toliko bespotrebnih stvari, pa tako ako vam je baš želja da imate i ovo, priuštite si ju, ako će vam to četkanje učiniti interesantnijim.

Foto: mojosmijeh.com

Međutim, i tada bi trebalo da povedete računa o tehnici pranja, jer ni najbolja električna četkica vam neće efikasno očetkati zube ako vi to ne radite pravilno. Najviše koristi mogu imati djeca – biće motivisani za oralnu higijenu i proces će im biti vrlo interesantan, što može doprinijeti sticanju navike redovne i pravilne higijene.

Uzmite u obzir da je električna četkica mnogo teža od obične, pa imajte to na umu ako često putujete ili često je nosite uz sebe.

Bitno je biti na oprezu!
Električna četkica ne može oprati prostore između zuba – zato je vrlo bitno koristiti interdentalne četkice i konac. O tome sam detaljno pisala u ovom tekstu.

Takođe, ona može maskirati efikasnost dobrog pranja zuba i zato nikad nemojte da si dopustite da mislite da je ona uradila sav posao – četkanje zuba je jednako efikasno i sa običnom i električnom četkicom ukoliko je tehnika četkanja ispravna. Ni najbolja i najskuplja električna četkica vam ne može pomoći ako je ne koristite pravilno i ne uklanjate plak sa površina zuba!

Izvor: Moj Osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -