fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaCAD/CAM - Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

- Advertisement -

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena.

Zahvaljujući našim kolegama Dr A. Baltzeru i Dr A. Kurbanu ona je danas široko zastupljena u našoj praksi i predstavlja zlatni standard stomatologije 21-og vijeka.

- Advertisement -

Čini se da nakon otkrića implantata, nijedna pojava u svijetu stomatologije nije toliko uspjela da uzdigne stomatološku praksu kao CAD/CAM tehnologija. Ovaj sistem nam omogućava direktnu izradu visoko kvalitetnih keramičkih nadoknada, obezbjeđujući pritom i vrhunsku preciznost. Istinski uspjeh u velikoj mjeri zavisi od zrelosti tehnike ali i stručnosti samog terapeuta.

Dr Pavle Jauković (Foto: stomatologija.me)

Dolasci i odlazci pacijenata, višestruko pripremanje instrumenata, izrada privremenih nadoknada, sada su prošlost. Imajući u vidu sve te pogodnosti možemo zaključiti da CAD/CAM sistem obezbjeđuje veliki komfor kako pacijentu tako i njegovom terapeutu.

- Advertisement -

Indikacije su brojne, od faseta, inleja, onleja, overleja preko endokruna, kruna, pa sve do mostova. Možemo slobodno reći da se bilo koji nedostajući dio zuba može uspješno nadoknaditi ovom tehnikom.

Postupak izrade keramičkih nadoknada podrazumjeva uzimanje digitalnog otiska umjesto dosadašnjih konvencijonalnih otisaka koji, složićete se I nisu baš toliko prijatni za pacijenta. To se postiže pomoću 3D intraoralne kamere.

Zubi se prethodno pripremaju nanošenjem sloja posebnog kontrastnog sredstva.

Prvo se skenira dio zubnog niza u kome je zub koji treba restaurirati a zatim antagonisti (zubi suprotne vilice). Na kraju se skeniraju zubi u zagrizu (u položaju maksimalne interkuspidacije). Svi ovi postupci neophodni su za pravilnu i uspješnu rekonstrukciju.

Foto: researchgate.net

Nakon uzimanja otiska na računaru dobijamo digitalni model. Određivanje pravca unošenja nadoknade, njeno pozicioniranje u odnosu na ostale zube, formiranje kontaktnih tačaka samo su neki od koraka ka konačnom proizvodu.

Kompjuterski program nam daje predlog izgleda keramičke nadoknade ali se ona gotovo uvijek mora doraditi od strane stomatologa.

Kada je dizajnerski dio posla završen, slijedi izrada nadoknade. Prave se od fabrički gotovih blokova, a na raspolaganju nam je široki dijapazon materijala, od konvencionalne keramike, staklokeramike, staklom ojačani aluminijumov-oksid i cirkonija.

Izbor materijala zavisi naravno na prvom mjestu od indikacije ali i od procijene terapeuta.

Boja keramičkog bloka određuje se direktno u ustima pacijenta i može se kasnije korigovati (individualno prilagoditi) u procesu glaziranja i pečenja. Odabrani blok se potom stavlja u glodalicu (rezač) koja automatski oblikuje nadokandu.

us.dental-tribune.com

Za taj proces potrebno je 15-20 minuta. Hoće li pacijent to vrijeme provesti u stolici ili u čekaonici stvar je slobodnog izbora i međusobnog dogovora.

Cementiranje nadoknada urađenih pomoću CAD/CAM sistema ne predstavlja nikakav problem ukoliko se preparisani zub I nadoknada adekvatno pripreme po pravilima klasične adhezivne tehnike za bezmetalnu keramiku.

Koje su prednosti ove tehnike:
-Preciznost i brzina izrade protetske nadoknade
-Zaobilaženje klasičnih otisaka
-Vizuelizacija konačnog izgleda
-Visoko kvalitetna nadonada
-Vrhunska estetika i prirodnost zuba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -