fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaBruksizam (stiskanje zuba, škripanje zubima) je podsvjesna reakcija organizma

Bruksizam (stiskanje zuba, škripanje zubima) je podsvjesna reakcija organizma

- Advertisement -

Bruksizam je parafunkcijska kretnja donje vilice koju karakteriše stiskanje, škripanje i mljevenje zubima nastalo usljed prekomjerne aktivnosti žvačnih mišića. Nesvjesnog je karaktera i najčešće se javlja u toku sna. Regulisan je od strane centralnog nervnog sistema zbog čega se smatra da stres, frustracije, ljutnja, napetost ili anksioznost doprinose pojavi bruksizma i u budnom stanju.

Prema nekim literaturnim podacima, prisutnost bruksizma u ljudskoj populaciji je oko 30%, u starosnoj dobi između 19-45 godina. U zavisnosti u koje doba dana se ispoljava parafunkcijska aktivnost, razlikuju se dva tipa bruksizma: dnevni i noćni.

- Advertisement -
Posljedice dugotrajnog škripanja zubima

Istraživanja su pokazala da je dnevni tip bruksizma zastupljeniji kod osoba ženskog pola, dok noćni oblik podjednako pogađa i muškarce i žene. Smatra se da je bruksizam oboljenje multifaktorske etiologije, što znači da osim eventualno prisutnih malookluzija i stresa, škripanje zubima može biti i posljedica primjene pojedinih lijekova (neuroleptici, L-dopa, amfetamin, selektivni serotonin inhibitori) ili konzumacije nikotina i alkohola.

Za razliku od bruksizma, koji predstavlja parafunkcijsku kretnju donje vilice, pokreti mandibule usmjereni ka obavljanju svakodnevnih funkcija (sisanje, žvakanje, gutanje, govor) predstavljaju tzv. funkcijske kretnje donje vilice. Prosječna vrijednost mastikatornih sila koje se javljaju tom prilikom, iznosi između 10N i 20N, zavisno od pola i uzrasta osobe.

- Advertisement -
Prikaz štitnika za zube kod osoba sa bruksizmom

Za razliku od pomenutih vrijednosti, intenzitet mastikatornih sila kod osoba sa bruksizmom je i do 100 puta veći od fiziološkog. Stoga, ne čudi zašto bruksizam izaziva ozbiljna oštećenja prije svega zuba, njihovog potpornog aparata, okolnih mišića i temporomandibularnog zgloba. Najčešći simptomi koji ukazuju na postojanje bruksizma su:

*Glasno škripanje zubima u toku sna koje registruje partner oboljele osobe
*Bol i osjećaj trnjenja u zubima
*Nelagodnost prilikom otvaranja i zatvaranja usta
*Bol u vilici, vratu i mišićima lica
*Glavobolja

Kliničkim pregledom osobe koja u određenoj mjeri škripi zubima, moguće je konstatovati pukotine u gleđi, trošnje incizalnih ivica prednjih i krvržica bočnih zuba, odlamanje plombi, kao i povećanu pokretljivost zuba.

Prikaz štitnika za zube kod osoba sa bruksizmom

Da bi se bruksizam prevenirao i sanirao, potrebno je baviti se liječenjem kako uzroka, tako i posljedica. Nezaobilazno terapijsko sredstvo u prevenciji posljedica koje izaziva hronično stiskanje i škripanje zubima svakako je izrada okluzalnog splinta (štitnika za zube).

Pomenuti splint sprječava kontrakciju mišića u toku noći, te dalju abraziju i oštećenje tvrdih zubnih tkiva. Liječenje posljedica obično podrazumijeva sanaciju oštećenja koje je bruksizam izazvao na zubima, primjenom konzervativne ili protetske rehabilitacije pacijenta, dok se liječenje uzroka svodi na redukciju mentalnog stresa.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -