NaslovnaObavještenjaBrinete se za zube vašeg djeteta? Fokusirajte se na ove tri stvari

Brinete se za zube vašeg djeteta? Fokusirajte se na ove tri stvari

- Advertisement -

Jedno od troje australijske djece ima karijes do polaska u školu. Ovo se povećava na više od 40% kada napune 8 ili 9 godina.

Karijes nastaje kada česte i prevelike količine šećera stvaraju bakterije u ustima. Ovo može dovesti do rupa ili “šupljina”, koje će možda trebati ispune. Ako se ne liječe, rupe mogu postati veće, izazivajući bol i infekciju.

Propadanje zuba je najčešći uzrok zubobolje kod djece, a karijes je vodeći uzrok hospitalizacije koji se može spriječiti. Roditelji ponekad misle da su mliječni zubi manje važni od zuba odraslih.

Ali karijes može narušiti sposobnost djeteta da jede, spava, uči i druži se. To može uticati na kvalitet života djece, njihovih roditelja i staratelja. Dobra vijest je da se karijes može spriječiti sa tri dobre stomatološke navike: ranim stomatološkim pregledima, pranjem zuba dva puta dnevno i ograničavanjem šećera.

1.Rani stomatološki pregledi

Australijske i međunarodne smjernice preporučuju djeci da imaju prvi stomatološki pregled kada prvi zub izađe iz desni (obično u dobi od 6 mjeseci) ili do najmanje 12 mjeseci starosti.

Ipak, malo porodica slijedi ovaj savet, pretpostavljajući da je njihovo dijete premlado ili da ima zdrave zube. Rani stomatološki pregledi mogu otkriti rane znake karijesa. Ovo omogućava jednostavne tretmane, kao što je topikalni lak sa fluorom, koji sprječava pogoršanje karijesa.

Najmanja je vjerovatnoća da će djeca iz Australije iz porodica koje doživljavaju najveće nevolje imati pristup stomatološkim uslugama. Međutim, sva djeca predškolskog uzrasta imaju pravo na besplatne stomatološke preglede preko javnih stomatoloških službi.

Medicare-ov program dječijih stomatoloških beneficija takođe pruža ograničenu beneficiju za djecu koja ispunjavaju uslove za korišćenje kod svog lokalnog zubara. Oko 95% stomatologa naplaćuje usluge na veliko u okviru programa Medicare.

Međutim, sa korišćenjem ispod 40%, većina porodica koje ispunjavaju uslove ne koristi šemu, što ukazuje da je trošak samo jedna od prepreka. Porodicama koje žive u ruralnim i udaljenim oblastima, na primjer, može biti teško da pristupe stomatološkim uslugama.

2.Operite zube

Preporučuje se pranje zuba dva puta dnevno koristeći fluorisanu pastu za zube prilagođenu uzrastu. Australijske smjernice za fluorid preporučuju da se pasta za zube male čvrstoće koristi od 18 mjeseci starosti.

Mnoga mala djeca imaju razmaknute zube, tako da čišćenje koncem između zuba možda neće biti potrebno. Međutim, vaš stomatolog može preporučiti čišćenje koncem ako su zubi u čvrstom kontaktu.

Dok većina odraslih Australijanaca pere zube dva puta dnevno, pranje zuba je manje dosljedno u ranim godinama. Za neke roditelje i staratelje, pranje zuba može biti niskog prioriteta, jer postaje teško kada mala djeca ne sarađuju.

Stomatološki pregledi mogu pomoći roditeljima i njegovateljima da dobiju individualnu podršku za ove važne stomatološke navike.

Ručna spretnost varira između djece, tako da je važno pomoći djeci da dobro peru zube u osnovnoj školi. Neka djeca će možda trebati pomoć duže od druge.

3.Ograničite šećer

Konzumiranje šećera u ranom životu može povećati preferenciju za šećer kako djeca staraju.

Roditelji i staratelji treba da izbegavaju davanje besplatnog šećera djeci. Besplatni šećeri su oni koji se dodaju hrani i pićima (kao što su slatkiši i bezalkoholna pića) i oni koji su prirodno prisutni u medu i voćnim sokovima.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ograničavanje slobodnih šećera na manje od 5% ukupnog energetskog unosa.

Međutim, mnoga australijska deca konzumiraju mnogo više od ove količine. Roditelji i staratelji treba da budu oprezni prema agresivnom marketingu i lažnom etiketiranju slatkih pića i grickalica kao zdravih alternativa.

Djeca takođe treba da izbjegavaju da jedu i piju prije spavanja kako bi smanjili rizik od karijesa. Ovo uključuje konzumaciju mlijeka i drugih napitaka zaslađenih šećerom iz flaša do spavanja. Najbolja alternativa pićima zaslađenim šećerom je voda.

Voda za piće iz vodovoda sa fluorom pomoći će zaštiti zuba vašeg djeteta od karijesa. Fluorisanje vode u zajednici bilo je jedno od najvećih dostignuća javnog zdravlja 20. vijeka.

Ali neki Australijanci, posebno u ruralnim i udaljenim oblastima, propuštaju. Ljudi koji žive u ovim oblastima mogu imati koristi od drugih terapija fluorom (kao što su ispiranje usta sa fluorom), ali bi o tome trebalo da razgovaraju sa svojim stomatologom.

Porodice imaju važnu ulogu u zdravlju zuba djece. Rani stomatološki pregledi, pranje zuba dva puta dnevno sa fluorisanom pastom za zube koja odgovara uzrastu i ograničavanje šećera omogućiće djeci da dođu u odraslo doba sa zdravim ustima.

Izvor: Medical Express

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -