NaslovnaSavjetiEvo šta se dešava kada vam jezik pobijeli

Evo šta se dešava kada vam jezik pobijeli

- Advertisement -

Bijeli jezik može biti zabrinut jer nije normalno stanje, ali je većinu vremena bezopasan. Postoje slučajevi kada bijela boja može biti upozorenje na infekcije.

Na površini jezika imamo male izbočine koje se nazivaju papile i tu se skladište čestice hrane, bakterije i mrtve ćelije. Akumulacija ovih supstanci može izazvati bijelu boju.

Foto: adiva.hr

Redovnim uklanjanjem otpada sa jezika možete “čistiti” i sprovoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osjetljivost pupoljaka ukusa, osvježava dah, sprječava se nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Zašto jezik može biti bijel?
Bijeli jezik može biti pokazatelj raznih bolesti ili posljedica završetka liječenja. Stanje jezika se oduvijek koristilo za dijagnozu bolesti u tijelu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu sa tijelom prije pojave bola i može otkriti prisustvo bolesti.

Nekada su drevni iscjelitelji vjerovali da pacijent nije potpuno izliječen sve dok jezik ne izgleda zdravo, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali. Formiranje bijelog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali je najčešće povezano sa našom higijenom zuba.

Stvari kao što su suva usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici i slične mogu izazvati bijeli jezik. To može biti i znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu. Ako imate druge simptome kao što su bol i peckanje, bolje je da se konsultujete sa svojim ljekarom da li vam je potrebno dodatno liječenje.

Savjeti za čišćenje i dezinfekciju jezika
Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinfikujete jezik. To će pomoći u poboljšanju zdravlja desni, pa čak i zuba.

1.Četkica za zube
Da biste uklonili mrtve ćelije i bakterije koje uzrokuju vaš bijeli jezik, pokušajte da nježno operete jezik četkicom za zube od osnove do vrha jezika. Ne pritiskajte previše i odvojite vrijeme, takođe ne zaboravite da operete jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta, piše “Brightside”.

2.Dezinfekciono sredstvo za ispiranje usta sa biljem i solju
Uzmite kašiku suve kamilice, kašičicu nane i kašičicu žalfije i prelijte sa četiri šolje kuvane vode. Sačekajte da se supa ohladi i procijedite. Zatim u supu dodajte kašiku soli. Gotovo! Isperite usta ovom prirodnom vodicom za ispiranje usta dva puta dnevno nakon pranja zuba da biste vidjeli rezultate na svom jeziku.

3.Koristite strugač za jezik
Poput četkice za zube, strugač za jezik se takođe može koristiti za uklanjanje bakterija baš kao što ga uklanjamo iz zuba četkanjem. Bakterije i mrtve ćelije se nakupljaju na površini jezika, pa ih ovom metodom suštinski “uklanjamo” sa jezika.

Ispravan način da ga koristite je da ga postavite na zadnji dio jezika i povucite prema vrhu jezika. Isperite strugač i ovaj metod čišćenja možete ponoviti nekoliko puta.

Izvor: Espreso

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -