NaslovnaObavještenjaBezalkoholna pića su ključna veza između gojaznosti i trošenja zuba

Bezalkoholna pića su ključna veza između gojaznosti i trošenja zuba

- Advertisement -

Nova studija objavljena u časopisu „Clinical Oral Investictions“, otkrila je da su kisela pića zaslađena šećerom, poput bezalkoholnih pića, čest faktor između gojaznosti i trošenja zuba kod odraslih. Naučnici sa „Kraljevskog Koledža“ u Londonu, otkrili su da je prekomjerna težina ili gojaznost bez sumnje povezana sa trošenjem zuba. Ono što je značajno, otkrili su i da povećana potrošnja slatkih bezalkoholnih pića može biti vodeći uzrok erozije zubne cakline i dentina kod gojaznih pacijenata. Na osnovu podataka iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani 2003/2004. godine, oni su analizirali reprezentativni uzorak učesnika ankete od 3.541 pacijenta u Americi. Unos kiselih napitaka zaslađenih šećerom, zabilježen je kroz dva uzastopna intervjua od 24 sata, u kojima je od pacijenata traženo da navedu detalje o dijetama tokom ova dva dana.

“Kisela priroda nekih pića kao što su gazirana pića i kiseli voćni sokovi dovodi do trošenja zuba”, rekao je glavni autor doktor Saoirs O’Tul sa „Kraljevskog Koledža“.
Istrošenost zuba svrstana je kao treće najvažnije zubno stanje, poslije karijesa i bolesti desni, a konzumiranje kisele hrane i pića je vodeći uzrok tome. Gojazni pacijenti imaju i druge faktore rizika, kao što je povećana vjerovatnoća želudačanog refluksa (žgaravice) koji je kontrolisan u ovom istraživanju.
“Ovo je važna poruka za pacijente koji konzumiraju kalorije putem kiselih zaslađenih napitaka sa šećerom. Ova pića mogu da nanesu štetu tijelu i zubima. Tu je i važna poruka stomatologa. Treba pitati naše pacijente koji su gojazni. Kakve kalorije piju, jer to može imati uticaja na cijela tijelo, a ne samo na njihove zube “, dodao je doktor O’Tul.

Prethodna istraživanja kompanije „King’s“ otkrila su da trošenje zuba pogađa do 30% odraslih Evropljana. Razlog tome je omekšavanja zubne cakline iz dijetalnih ili želudačnih kiselina, u kombinaciji sa habanjem. Nastaje kada se spoljni sloj (caklina) zuba polako rastvara. To može dovesti do promjene u obliku ili izgledu zuba, a oni mogu postati osjetljivi kada jedete ili pijete hladnu hranu i piće. U najgorem slučaju, struktura zuba se može postepeno istrošiti. Teško erozivno trošenje zuba smanjuje kvalitet života i može značiti složene i skupe procedure. Trošenje zuba je moguće spriječiti, a promjene u navikama konzumiranja mogu da spriječe ljude da ih dobiju ili ga pogoršavaju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -