fbpx
NaslovnaIntervjuAfte su jasno ograničene od ostale sluzokože u obliku kružnog crvenog prstena

Afte su jasno ograničene od ostale sluzokože u obliku kružnog crvenog prstena

- Advertisement -

Afte su bolne i neprijatne ulceracije ili ranice u ustima. Mogu biti okrugle, ovalne te različitih veličina. Javlja se gotovo na svim dijelovima usne sluzokože, ali ne i na tvrdom nepcu i gingivi.

Pogađa sve životne dobi, ali najčešće uzrasta između dvadeset i četrdeset godine života i to uglavnom žene. Njihova učestalost je povećana u proljeće i u jesen. Za afte je karakteristično da recidiviraju, odnosno ponovo se pojavljuju u različitim vremenskim intervalima i one se nazivaju afte rekurens ili povratne. Ukoliko su prisutne u velikom broju u ustima, tada se radi o aftoznom stomatitisu

Foto: savinadental.com

„Može biti u pitanju nasljeđe, hormonski disbalans, mehaničke povrede, psihološki agens, mogu biti u pitanju virusne bakterijske infekcije koje mogu favorizovati nastanak afti. Mogu biti alergijske reakcije, nedostatak određenih vitamina. mogu biti posljedica autoimunog načina postanka, znači da je to neka vrsta autoimunog oboljenja. Postoje i drugi faktori koju mogu favorizovati nastanak afti, a to je pad imuniteta, termičke, hemijske povrede, određene krvne diskrazije, bolesti digestivnog kratka, kao što je Kronova bolest. To je reakcija na neke lijekove ili reakcija na radijaciju“, istakla je dr Zorica Mećava, u emisiji „Svijet zdravlja“.

Ukoliko afte nastanu kao posljedica deficita nekog vitamina, najčešće se radi o nedostatku vitamina B1, B2, B6 i B12, te nedostatku gvožđa i cinka. Mogu nastati udruženo sa imenovanim faktorima ili izolovano kao posljedica nekog od njih.

„Postavlja se pitanje kako se afte mogu preopoznati. Afte su ulkusi koji su ranice u ustima, okrugle ili ovalne. Jasno su ograničene od ostalog okruženja, ostale sluzokože u obliku kružnog crvenog prstena. Ivice su oštre, jasne, crvene. One mogu biti u nivou sluzokože usta ili blago uzdignute iznad nivoa sluzokože usta, dok je unutrašnjost afte ranica pokrive fibrinom, bjeličaste je ili žućkaste boje. Ukoliko se taj fibrin skloni, onda dolazi do pojave krvarenja. Kao nastanak afti, dolazi do pojave žarenja, paljena u predjelu gdje će se afta pojaviti. Zatim se pojavljuje crvenilo, blagi otok, a nakon nekog vremena dolazi do nekroze, pojave ulkusa i do formiranja afte“.

Razlikuju se afte minor, major i herpetiformni odlik. Prve su najčešće, a radi se o malim aftama koje prolaze za sedam do 14 dana. Afte major su velike i javljaju se dosta rjeđe.
„Najčešće se javljaju po jeziku, ispod jezika, na obraznoj sluzokoži, mekom nepcu. One se jako bolne, zahvataju dublje dijelove sluzokože usta. Jako sporo prolaze. Potrebno je od četiri do šest nedjelja da prođu i nakon njihovog zarastanja dolazi do formiranja ožiljka. Jako je otežano u tim slučajevima gutanje, žvakanje hrane, govor. To je izraženo i kod herpetiformnog oblika afti, a to je ogroman broj deset, dvadeset i malog romjena od tri milimetra u ustima i one podsjećaju na herpetične lezije kod herpetičnog stomatitisa. Razlika između njih i herpetičnog stomatitisa je što herpetiformni oblik afti ne pojavljuje na tvrdom nepcu i desnima. Mogu biti, takođe, uvećane limfne žlijezde, a rijetko se kod afti pojavljuju opšto simptomi kao što je temperatura ili slabost“.

Još uvijek ne postoji lijek koji bi mogao da spriječi nastanak afti. Terapija je simptomastka, a ima za cilj ukolinti bol i zarastanje ranica. Međutim, treba imati u vidu da će afte sa ili bez terapije povuku i zacijele.

„Korišćenjem kortikosteroidnih masti ili spreja. Kortikosteroidi smanjuju upali proces, a samim tim se smanjuje i bol. Bole se može neutralistati mastima sa anesteticima u sebi da bi se na neki način spriječila sekundarna infekcija. Koriste se vodice za ispiranje usta koje u sebi sadrže neko sredstvo za dezinfekciju“, zaključila je dr Mećava.

Mogu se koristiti i biljna sredstva za ispiranje usta, kao što su žalfija i kamilica, te propolis za premazivanje afti. U toku terapije se mogu uzimati i vitamini u vidu suplemenata, dok su afte u ustima preporučuje se konzumiranje veće količine zelenog povrća i jogurta, jer podstiče zarastanje afti.

Treba izbjegavati začinjenu, slanu, ljutu i kiselu hranu. U svakom slučaju, teško ih je prevenirati, ali se može raditi na jačanju imuniteta, konzumiranju balansirane ishrane, uvođenju fizičke aktivnosti, dovoljno sna te izbjegavanju stresa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -