fbpx
NaslovnaObavještenjaAfte - šta su, prevencija i kako ih liječiti

Afte – šta su, prevencija i kako ih liječiti

Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Mogu biti bijele, sive ili žute, a pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Javljaju se najčešće na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana. Afte se pojavljuje u ustima iz raznih razloga kao što su: pad imuniteta, genetske predispozicije, nedostatak vitamina, nedostatak minerala, problemi sa varenjem, preosjetljivost na hranu, povreda (ugriz) jezika ili unutrašnje strane obraza, vještačka vilica (ili zub) koja žulja, nepravilno pranje zuba, povišena temperatura usljed neke bolesti, stres, psihička napetost, uznemirenost, infekcije herpesom simpleksom, nepodnošenje glutena, bakterijske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije, alergije, tuberkuloza, anemija, umor, početak menstruacije, tjelesne povrede, hormonski poremećaji, groznica, prehlada, grip, iscrpljenost, loša ishrana…

Pored navedenog, afte se javljaju u sklopu nekih kožnih bolesti, bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti vezivnog tkiva ili kao posljedica leukemije, hemoterapije ili zračenja. Uobičajeno je da se afte ponovo pojavljuju poslije nekoliko mjeseci.
Statistika
Procjenjuje se da od afti često pati petina ljudske populacije, a da 60% ljudi ima afte bar jednom godišnje. Statistika pokazuje da najviše problema sa aftama imaju mladi između 20 i 40 godina starosti, naročito žene (85%).
Ciklus razvijanja afti u ustima
Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ove ranice u ustima veoma su bolne, a bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pomjeranja obraza. Pojavljuju se iznenada, i to sljedećim redosljedom: neprijatan osjećaj, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postepeno povećavaju, a proces trajanja je od tri do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana (4-10).

- Advertisement -

Prevencija
Najbolja prevencija za pojavu afti je: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vježbanje.
Prirodni lijekovi i ishrana
Terapija za liječenje afti svodi se na podizanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja. Prirodni lijekovi su, pored zdrave hrane, bijeli i crni luk. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu obloge od čaja (kesice) i ispiranje hladnom slanom vodom. Stručnjaci savjetuju: geranijumovo ulje, lavandino ulje, limunov sok, ulje od melaleuke ili čaj od kadulje (žalfije). Ove tečnosti treba nanositi prstima na rane ili grgoljiti u ustima. Kada se pojave afte, treba izbjegavati iritaciju ranica ljutom, vrelom ili ledenom hranom, kao i paste za zube sa natrijum-lauril-sulfatom.

Savremeni lijekovi
Lijekova i metoda za potpuno izlječenje afti za sada nema, ali pored jačanja imuniteta u savremene metode spadaju: specijalni flasteri za nanošenje ljekovitih sastojaka na plikove u ustima, lampe – izvori polarizovane svjetlosti za obasjavanje bolnih mjesta
Kada se obratiti ljekaru?
U slučaju čestog pojavljivanja afti i kada su plikovi i bolovi velikog intenziteta, ipak se treba konsultovati sa ljekarom. Ljekarska pomoć je obavezna ako afte prate veliki kašalj, proliv ili česte infekcije na drugim dijelovima tijela. Kada se sumnja na oštećene zube ili vilicu koja žulja, obratiti se stomatologu. (www.krstarica.com)

Afte – jedna od najčešćih bolesti oralne sluznice

Prethodni članakBol i krckanje vilice
Sledeći članakKako sačuvati zube djetetu?
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -