NaslovnaSavjetiZvuk četkice otkriva koliko kvalitetno peremo zube

Zvuk četkice otkriva koliko kvalitetno peremo zube

- Advertisement -

Grupa istraživača u Japanu otkrila je da efikasnost pranja zuba i koliko smo zadovoljni sa kvalitetom pranja zavisi od zvuka koji nastaje tokom procesa. Tim je koristio mali mikrofon u modifikovanoj četkici kako bi sakupio zvuke koje su kasnije modulirali i pustili grupi dobrovoljaca da bi saznali kakav efekat zvuka ima na efikasnost i zadovoljstvo.

Tim je otkrio da će, ukoliko manipulišu jačinu i fekfenciju zvuka pranja zuba to dovesti do promjene percepcije volontera kada je riječ o osjećaju zadovoljstva i učinkovitosti. Takođe je pokazano da ako postepeno povećavaju frekvenciju, volonteri su osjećali kao da je proces bio udobniji i da su na kraju pranja da su njihovi zubi bili čistiji.

Istraživači smatraju kako je na ovaj način moguće motivisati ljude da redovno peru zube da bi se izbjegao razvoj karijesa.

Oni su namjeravali da razviju posebnu četkicu za zube koja bi manipulisala sa zvukom pranja zuba, ali njihov prototip za sada iziskuje korišćenje slušalica. Ovi naučnici sada rade na istraživanju sistema koštanih zvučnika koji bi se koristili sa pametnim četkicama. Pored toga, pametna četkica za zube mogla bi da ima ugrađen senzor snage koji bi korisniku ukazivao ukoliko previše jako utrljava četkicu i uz pomoć modifikovanog zvuka podstakao korisnika da bude nježniji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -