Naslovna Savjeti Zubobolja i kako je se riješiti

Zubobolja i kako je se riješiti

Zubobolja kao pojava nikome od nas nije nepoznata. Ko se nije bar jednom susreo s njom? Kome od nas bar jednom u životu bol u zubu nije dozvolila da spava, nerijetko baš u vrijeme vikenda ili praznika, kada stomatolog ne radi?

Karijes koji je prodro u zub, upala zuba, upala desni, ispala plomba ili oštećenje zuba traumom samo su neki od mogućih faktora koji mogu uzrokovati bol zuba.

Foto: eagleharbordentist.com

Jasno je da je u takvoj situaciji jedino kvalitetno rješenje problema posjeta stomatologu koji će dalje preuzeti stvar u svoje ruke, adekvatno sanirati zub i lišiti nas boli. Međutim, do stomatologa treba doći, a ponekad je možda potrebno pričekati i dan-dva. Kako se riješiti zubobolje u takvoj situaciji?

Kako ublažiti zubobolju?
Postoje brojni prirodni načini, poznati u narodu, putem kojih je moguće ublažiti bol u zubu.

Neki od njih uključuju čaj od mente ili drugih biljaka koje u određenoj mjeri imaju prirodno analgetsko djelovanje. Ispiranje zuba slanom otopinom, klinčić, đumbir te hladni oblozi, dobro su poznati svima koji su se u svom domu u kasnim noćnim satima susreli s borbom protiv zubobolje.

Foto: news-medical.net

S medicinske, odnosno famaceutske strane, bol u zubu učinkovito suzbijaju analgetici. Tablete za zubobolju treba uzimati s mjerom i isključivo u propisanim količinama. Mnoge tablete protiv bolova dostupne su bez recepta, a jače tablete isključivo uz recept.

Važno je napomenuti da analgetici privremeno suzbijaju simptome i samu bol, ali neće riješiti izvor problema.

Kako spriječiti zubobolju?
U većini situacija kad se javi bol u zubu, to se moglo izbjeći pridržavanjem pravila oralne higijene :
*četkanjem zuba više puta dnevno
*pravovremenim mijenjanjem četkice za zube kad ona više ne ispunjava svoju svrhu u potpunosti uslijed istrošenosti

Foto: devotedfamilydental.com

*korištenjem zubnog konca
*ispiranjem usne šupljine vodicom za usta
*redovnim stomatološkim kontrolama – uz sve moguće mjere opreza, neke indikacije za stvaranje karijesa ipak može uočiti samo stomatolog prilikom pregleda

Ako ipak dođe do toga da je potrebna stomatološka intervencija, vaš stomatolog će preduzeti potrebne mjere. U većini slučajeva moguće je ukloniti karijes i sanirati oštećeni zub i spriječiti dalja oštećenja.

Zbog toga nemojte da oklijevate, posjetite stomatologa na prvi znak dentalnih problema. Ponekad neće biti drugog rješenja nego uništeni zub u potpunosti izvaditi kako ne bi nastala veća šteta i kako se oštećenje ne bi proširilo na dalje vilične strukture i kost.

Foto: cosmodentalcentre.com

U slučaju kad nastupi jaka upala zuba, najvjerovatnije je upaljen zubni živac i u takvoj situaciji doslovno zub boli na dodir. Kod jake upale zuba stomatolog može propisati i antibiotik koji će doprinijeti u suzbijanju upale.

Strah od zubara
Nekadašnja vremena kad je zubarska brusilica plašila ljude u namjeri da posjete stomatologa davna su prošlost.

Moderno doba donijelo je nove pristupe i svaki stomatolog koji drži do sebe i svoje ordinacije učiniće sve da se pacijent osjeća što komfornije i opuštenije.

Foto: dedicateddentalcare.com

Jednostavno, ni zubarima ni pacijentima nije u interesu da se zbog straha ili pretrpljenih trauma izbjegavaju stomatološki pregledi i na taj način ugrožava dentalno zdravlje pacijenata.

Postoje razni načini kako pobijediti strah od zubara, zavisno o nivou straha. Jedan način vidjeli ste vjerovatno u američkim filmovima, a radi se o svjesnoj sedaciji dušik oksidom, poznatim i pod nazivom rajski plin.

Rajski plin
Ova metoda koristi se kod pacijenata kod kojih je u blagoj ili umjerenoj mjeri izražena tjeskoba, primjenjuje se inhaliranjem, a učinak prolazi sam od sebe nedugo nako udisanja, bez ikakvih popratnih nuspojava.

Foto: greenwood.dental

Prilikom sediranja koristi se umjerena doza plina, a rezultat je opuštenost i nestanak tjeskobe i uklanjanje straha, što rajski plin čini pouzdanim i sigurnim rješenjem za neposredni strah od zubarskog zahvata.

Svjesna sedacija
Uz sedaciju rajskim plinom postoji i intravenozna svjesna sedacija koja daje slične rezultate, uz zadržavanje svjesnosti pacijenta te konstantnu interakciju s njim.

Dentalna hipnoza
Treća metoda uklanjanja tjeskobe i straha prije stomatološkog zahvata jeste dentalna hipnoza. Suprotno prvom utisku koji možete steći, dentalna hipnoza nema veze s nekom vrstom kontrole i manipulacije uma i sl.

Foto: beyond32dental.com.au

U principu, radi se o ciljanom navođenju pacijenta da se fokusira na pozitivne aspekte, uklanjajući iz njegove svijesti osjećaje straha i panike, pri čemo pacijent ostaje potpuno svjestan i u potpunoj kontroli svoga tijela, ali maksimalno opušten.

Škripanje zubima u snu
Ova pojava poznata je i pod nazivom bruksizam, a često se događa nesvjesno, u snu. Mehanička sila koja pritom nastaje oštećuje zube pa se kao posljedica može javiti i bol u zubima.

Škripanje zubima uspješno se liječi terapijom zubnom udlagom koja se nosi prilikom spavanja i sprječava oštećenje zubi. Za bol u zubu, koliko god neugodna ona bila, ima lijeka, ali ne zaboravite, svi prirodni i farmaceutski lijekovi protiv zubobolje samo su privremeno rješenje.

Ukoliko patite od zubobolje, ne gubite vrijeme – zakažite pregled, djelujte pravovremeno i očuvajte svoje prirodne zube.

Izvor: ordinacija Smile Design Kovač

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -