fbpx
NaslovnaZanimljivostiZubni tehničari na listi najplaćenijih poslova budućnosti

Zubni tehničari na listi najplaćenijih poslova budućnosti

- Advertisement -

Istraživači tržišta iz SAD napravili su listu poslova koji bi u budućnosti, prema njihovm procjenama, trebalo da budu među najplaćenijima i koje čeka rapidan rast potražnje, piše portal bankar.me

tehnicari novacNa listi se, između ostalih nalaze i zubni tehničari, ali i drugi medicinski radnici. Ono što se čini najzanimljivijim je činjenica da se na listi od 10 radnih mjesta nalazi čak devet iz sfere medicine, a procjenjuje se da bi tokom naredne decenije ovi poslovi trebalo da bilježe rast od oko 60 odsto.

  1. Optičari – specijalizovani u brizi za oči i vid. Predviđa se da će potreba za optičarima porasti za 33 odsto do 2020. godine.
  2. Radni terapeuti – radni terapeuti brinu o pacijentima sa povredama, bolestima ili poteškoćama kroz svakodnevne terapeutske aktivnosti. Predviđa se da će se potreba za radnim terapeutima u SAD povećati za 142.200 novih terapeuta.
  3. Veterinari – BLS predviđa da će se broj veterinara povećati za 36 odsto, zbog sve većeg broja kućnih ljubimaca.
  4. Medicinski specijalisti, izuzev dermatologa – Do 2020. godine broj medicinskih specijalista u SAD trebalo bi da poraste za 136.000 novih specijalista zbog povećanja starosne granice te potrebe pacijanata za prepisanim ljekovima.
  5. Specijalisti za sluh – brinu o pacijentima koji imaju problema sa sluhom ili ravnotežom. BLS predviđa da će potreba za ovim specijalistima porasti zbog sve starijeg stanovništa koje s godinama gubi sluh. Predviđa se da će taj porast biti oko 37 odsto.
  6. Zubni tehničari – Predviđa se da će porast broja zubnih tehničara biti oko 38 odsto.
  7. Fizikalni terapeuti – Rast potrebe za fizikalnim terapeutima biće oko 39 odsto zbog sve starijeg stanovništva kojima je potrebna njihova njega.
  8. Analitičari za istraživanje tržišta i marketinški stručnjaci – BLS predviđa porast novih stručnjaka u ovim branšama za čak 400.000.
  9. Dijagnostički medicinski sonografi – rade u bolnicama ili drugim zdravstvenim ustanovama, gdje rade ultrazvuk te analizu dobivenih slika. Predviđa se da će porast medicinskih sonografa biti 44 odsto.
  10. Biomedicinski tehničari – su osobe koje brinu o održavanju biomedicinske opreme. BLS predviđa da će porast biomedicinskih tehničara biti 62 odsto do kraja 2020.godine.
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -