fbpx
NaslovnaIntervjuZubni plak – tihi ubica zuba

Zubni plak – tihi ubica zuba

Čuli ste za zubni plak i shvatili ste da je loš za zdravlje vaših zuba, ali šta je to tačno? Koja stanja su uzrokovana plakom? Ovdje smo da objasnimo sve što trebate znati o nakupljanju plaka i da vas osnažimo da spriječite njegovo napredovanje i druge stomatološke probleme.

Šta je zubni plak?
Zubni plak je ljepljivi materijal koji se neprestano stvara na vašim zubima, posebno nakon slatkiša, obroka i pića. Ovaj tanki film sadrži bakterije koje oslobađaju kiseline te mogu uzrokovati probleme sa zubima.

Foto: drsirbegovic.ba
- Advertisement -

Bakterije se hrane šećerima i škrobom u ishrani i pomažu u razgradnji ugljikohidrata s kiselinom koju oslobađaju. Zajedno s kiselinom i ugljikohidratima, ove bakterije se kombinuju kako bi napravile ono što zovemo plak (takođe poznat kao biofilm). Faktori rizika za nakupljanje plaka i povezane probleme uključuju:
*Nepravilna higijena zuba
*Dijeta bogata slatkom ili škrobnom hranom ili zaslađenim pićima
*Pušenje i upotreba duhanskih proizvoda
*Suva usta

Plak postaje sve teže pobijediti
Neophodno je spriječiti zubne i zdravstvene probleme povezane s nakupljanjem plaka redovnim uklanjanjem. To se najbolje postiže kroz oralnu rutinu koja uključuje četkanje i čišćenje između zuba. Ključno je otklonite nakupljeni plak, jer ako se ne ukloni, plak će se stvrdnuti u kamenac.

Foto: drsirbegovic.ba

Zubni kamenac doprinosi oboljenju desni i potrebna je pomoć stomatologa da bi se pravilno uklonio. Kakvu ulogu ima plak (koji sadrži bakterije ili zubne klice) u ekstrakciji zuba? Nakupljanje plaka doprinosi ozbiljnim zdravstvenim stanjima, od kojih neka zahtijevaju uklanjanje zuba. Ako se plak ne uklanja adekvatno i redovno, može doći do:
*Karijes
*Lošeg zadah
*Nakupljanje zubnog kamenca
*Slabljenja gleđi
*Infekcija, karijes ili gubitak zuba
*Bolesti desni (gingivitis i parodontitis)
*Bol ili krvarenje prilikom četkanja ili čišćenja koncem

Bolesti desni
Bolest desni (poznata i kao parodontalna bolest) može proći neotkrivena, jer je obično bezbolna. Uprkos tome, može uzrokovati ozbiljne zubne i zdravstvene probleme i treba ga shvatiti ozbiljno jer će ga biti teže liječiti kako napreduje. Bolest desni ima dva glavna stadijuma:

Foto: drsirbegovic.ba

Gingivitis: U ranoj fazi, ovaj oblik bolesti može uzrokovati upalu, crvenilo ili oticanje desni. Takođe, možete osjetiti krvarenje ili bol prilikom pranja četkanja ili korištenja koncem. Ovi simptomi su obično izlječivi uz odgovarajuću stomatološku njegu i ishranu.

Parodontoza: Ovaj uznapredovali oblik bolesti desni može uzrokovati gubitak tkiva i kosti, a možete ga doživjeti čak i ako ste inače zdravi. Na ovom nivou progresije, vaši zubi mogu popustiti, a bol ili nelagodnost mogu napredovati. Budući da može biti izazovno sami prepoznati ili dijagnosticirati bolest desni, odlična je ideja zakazati redovne posjete svom stomatologu.

Liječenje i prevencija bolesti zuba i desni
Kada je u pitanju plak, liječenje i prevencija se uvelike preklapaju. Najbolji način da spriječite razvoj ili pogoršanje stanja poput bolesti desni i karijesa je pravilna dentalna higijena. To uključuje zdrave navike, uravnoteženu prehranu i redovne posjete vašem stomatologu.

Kamenac, bolesti desni, karijes, infekcija i gubitak zuba zahtijevaće pomoć vašeg stomatologa za liječenje. Da biste to izbjegli, od vitalne je važnosti da se držite zdrave prehrane i praktikujete oralno-higijenske rutine koje temeljno uklanjaju plak prije nego što on prouzrokuje probleme. Koraci za sprječavanje nakupljanja plaka i povezanih problema uključuju:

*Nježno čistite zube dvije minute dva puta dnevno koristeći četkicu s mekim vlaknima
*Čistite između zuba jednom dnevno koristeći konac ili interdentalnu četkicu
*Koristite pastu za zube, vodicu za ispiranje usta ili vodu koja sadrži fluor
*Izbjegavajte zašećerene i škrobne namirnice u korist uravnotežene prehrane
ograničite grickanje između obroka

*Žvačite žvaku bez šećera ili konzumirajte mliječne proizvode kako biste podstakli proizvodnju pljuvačke koja pomaže u zaštiti usta
*Lijekovi za povećanje proizvodnje pljuvačke mogu biti od pomoći ako patite od suvih usta
*Koristite antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta nakon jela ili četkanja zuba kako biste spriječili bolest desni
*Zakažite redovne posjete svom stomatologu

Kako plak uzrokuje bolest desni i karijes
Bakterijski plak, poznat i kao biofilm, je bijela supstanca koje se pokušavate riješiti kroz rigoroznu rutinu oralne njege kod kuće. Ali čak i uz vrhunsku rutinu, i dalje plak može uzrokovati karijes i bolesti desni.

Bakterije napreduju u vlažnom, tamnom okruženju sa puno šećera za ishranu. Zato su vaša usta idealan domaćin! A kada bakterije stvore nakupljanje plaka na vašim zubima, mogu se razviti problemi sa zubima. Hajde da pogledamo kako se to dešava i kako to možete spriječiti!

Bakterijski zubni plak
Pa kako tačno zubni plak uzrokuje karijes? Postoji nekoliko koraka koji uključuju bakterije, zubni plak, kamenac, a zatim kvarenje zuba. Bakterije u plaku se razvijaju tako što se lako mogu akumulirati u ustima. Ako plak priliku ima nakupiti se u vašim zubima, on počinje koristiti hranu i piće koje konzumirate za proizvodnju kiselina.

Ove kiseline mogu se ostaju na zubima zbog ljepljivosti plaka. Kada se kiselina zalijepi za zube, ona razgrađuje gleđ i tako pokreće proces karijesa. Nakon što pojedete hranu, dolazi do najveće proizvodnje kiseline. Dakle, svaki put kada pojedete obrok ili užinu, vaši zubi su skloni nakupljanju plaka u roku od nekoliko minuta.

Nakupljanje zubnog kamenca i bolesti desni
Iste bakterijske kiseline koje uništavaju zubnu gleđ mogu pokrenuti infekciju tkiva desni i kostiju koje okružuju vaše zube. Kada ne uklonite sav plak sa zuba, on se pretvara u tvrđu supstancu poznatu kao kamenac za zube. Dok je bakterijski plak uzrok bolesti desni, nakupljanje zubnog kamenca daje plaku mjesto za razvoj.

Radi se o efektu spirale – što se više plaka prilijepi na vaše zube, to će se više formirati kamenac. To dovodi do većeg lijepljenja plaka na ovaj kamenac i tako dalje! U prvoj fazi bolesti desni, poznatoj i kao gingivitis, vaše desni postaju crvene, natečene i lako krvare. Plak koji se lijepi duž zuba i desni uzrokuje upalu oko zuba.

Ako pustite da se plak i kamenac talože na desni i ispod desni, bakterijski toksini će napasti kost i ligamente koji okružuju vaše zube. To uzrokuje napredniju fazu bolesti desni, poput parodontoze. Postoji nekoliko ključnih aspekata prevencije karijesa i bolesti desni, koje ćemo istaknuti u nastavku.

Izvori fluorida
Ako imate slabu zubnu gleđ, vaši zubi će se slabije braniti od bakterijskih kiselina u ustima. Ali postoji jednostavan način da svoju zubnu gleđ održite zdravom i snažnom! Možete koristiti pastu za zube sa fluorom da ojačate i zaštitite svoju gleđ.

Konac za zube
Interdentalno čišćenje jednom dnevno je obavezno! Budući da vaša četkica za zube ne može dosegnuti svu hranu i bakterije zarobljene između vaših zuba, korišćenje konca ili vodenog konca za konac za ulazak u ova teško dostupna područja pomaže u borbi protiv bolesti desni i karijesa.

Najbolje vrijeme za čišćenje između zuba je prije spavanja kako bi vaša usta imala manje bakterija dok spavate. Ali ako više volite da to radite ujutro, i to je u redu! Iako je upotreba konca tipičan način čišćenja između zuba, nekim ljudima je čišćenje koncem nezgodno.

Redovno čišćenje zubnog kamenca
Bakterije koje se stvrdnu u kamenac ne mogu se ukloniti četkicom za zube. Stoga je neophodna posjeta vašem stomatologu radi čišćenja i pregleda. Tokom ovih pregleda, stomatolog će rano otkriti i liječiti bilo kakav karijes ili probleme s desnima, prije nego što ozbiljniji stomatološki problemi budu imali priliku da se razviju.

Zdrava prehrana
Kada smanjite unos ugljikohidrata, posebno rafiniranih šećera, smanjujete sposobnost bakterija da proizvode kiseline koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Američko stomatološko udruženje naglašava važnost zdrave prehrane s puno cjelovitih žitarica, proteina, mliječnih proizvoda te voća i povrća.

Slatke grickalice i pića zamijenite sirevima, jogurtom i prirodnim puterom od kikirikija. Ovo pomaže u smanjenju broja napada kiseline kojima su vaši zubi izloženi tokom dana. Zubni plak je loš kada su u pitanju bolesti zuba. To već znate jer ulažete vrijeme, trud i brigu da očuvate zdrava usta vas i vaše porodice. Ali korisno je razumjeti tačne načine na koje plak, a zatim i kamenac mogu dovesti do karijesa i bolesti desni.

Što više znate o preventivnim mjerama pod svojom kontrolom, veća je vjerovatnoća da ćete ih primijeniti! Uz energičnu oralnu higijenu, dosljedne posjete stomatologu, zdravu ishranu i korištenje pravih proizvoda koji rade za vas, znajte da činite sve što je u vašoj moći da vaša usta budu zdrava i sjajna!

Izvor: ordinacija Dr Širbegović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -