fbpx
NaslovnaSavjetiZubni plak i zubni kamenac – koja je razlika i kako ih...

Zubni plak i zubni kamenac – koja je razlika i kako ih spriječiti

- Advertisement -

Zubni kamenac može uništiti vaše zdravlje zubi i dovesti do bolesti desni. Zato je važno znati razliku između plaka i kamenca, kako spriječiti oboje i što učiniti ako ih dobijete. Zubi su čvrsti, prekriveni gleđi – najtvrđom tvari u vašem tijelu.

Iako zubi mogu podnijeti puno trošenja, ako dopustimo da se plak nakupi i stvrdne, može doći do razvoja zubnog kamenca.

Foto: zubo.hr

Što je zubni plak?
Zubni plak je nešto što svi imamo na zubima. Ovaj mekani, ljepljivi film nakuplja se na zubima nakon što se bakterije pomiješaju sa slinom i hranom. Prema ADA-i, plak sadrži više od 500 vrsta bakterija, neke dobre, a neke ne tako dobre za vaša usta.

Štetne bakterije proizvode kiseline nakon što jedete ili pijete. To je posebno slučaj kada jedete ili pijete nešto slatko. Te kiseline napadaju gleđ na zubima što može dovesti do ozbiljnijih problema kako za vaše zube, tako i za cjelokupno zdravlje. Ako se plak ne ukloni, može se stvrdnuti na zubima i pretvoriti u kamenac. Ova nakupina plaka i kamenca može prouzrokovati osjetljivost i natečenost desni, što je rana faza parodontalne bolesti.

Da biste spriječili nakupljanje plaka, važno je:
*prati zube najmanje dva puta dnevno po 2 minuta
*koristiti zubni konac svaki dan
*ograničiti slatku hranu i piće
*posjetiti stomatologa svakih 6 mjeseci radi pregleda i rutinskog čišćenja

Foto: artofsmilespasadena.com

Što je zubni kamenac?
Zubna higijena ključna je za sprečavanje zubnog kamenca. Ako se ne pridržavate dnevne rutine četkanja i čišćenja koncem, zubni plak može biti na zubima duže nego što bi trebao. Kada se to dogodi, kombinuje se s mineralima u vašoj slini i na kraju se pretvara u kamenac. Zubni kamenac prekriva spoljnu stranu zuba, a može se smjestiti i ispod linije desni.

Nakon što se kamenac proširi ispod zubnog kamena, stomatolog će morati da ga ukloniti kako bi spriječio parodontalne bolesti. Parodontalna bolest, u ranoj fazi, naziva se gingivitis. Simptomi gingivitisa uključuju osjetljive desni, crvenilo i moguće krvarenje. Ako se ne liječi, može napredovati i postati parodontitis. Kada se to dogodi, desni se mogu odmaknuti od zuba. To, takođe, može uzrokovati otpuštanje zuba, a u naprednijim slučajevima zubi vam mogu ispasti.

Koje su ključne razlike?
Iako zubni kamenac i naslage mogu uzrokovati zdravstvene probleme sa zubima, valja istaći neke ključne razlike. Proces nakupljanja je drugačiji. Plak se na zubima nakuplja tokom dana nakon jela ili pića, posebno nakon što ste pojeli ugljikohidrate ili slatku hranu ili piće. Ako se pridržavate svakodnevne rutine četkanja i čišćenja koncem, možete ukloniti naslage na zubima prije nego što se stvrdnu i pretvore u kamenac.

Izgled je drugačiji
Plak je opisan kao nejasan osjećaj kad trljate jezik po zubima. Uopšteno je bezbojan, zbog čega ga je teško uočiti. Zubni kamenac može vam dati grubi osjećaj i imati žuti ili smeđi izgled.

Postupak uklanjanja je drugačiji
Plak se može ukloniti sa zuba svakodnevnim četkanjem i koncem. Zubni kamenac, s druge strane, mora ukloniti stomatolog.
Kako možete spriječiti da se kamenac nakuplja u vašim zubima?
Najbolji način da zaustavite nakupljanje kamenca je uklanjanje naslaga na zubima. Plak se može stvrdnuti u kamenac za nekoliko sati. Zato je toliko važno imati svakodnevnu higijenu zuba.

Kako bi se borili protiv naslaga i spriječili kamenac, ADA preporučuje sljedeće korake.
*Posvetite se pranju zubi dva puta dnevno po 2 minute. Za bolje uklanjanje naslaga, razmislite o promjeni ručne četkice na električnu četkicu .
*Zubni konac koristite barem jednom dnevno. ADA naglašava važnost čišćenja između zuba kako bi se uklonile naslage i spriječile karijes ili bolesti desni, posebno u područjima do kojih četkica ne može doći.
*Kako biste spriječili nakupljanje naslaga i kamenca, ograničite slatke grickalice i pića.
*Redovno obavljajte stomatološke preglede i profesionalna čišćenja. Jedini način uklanjanja kamenca je čišćenje zuba kod stomatologa. Pokušajte obaviti pregled i čišćenje zuba svakih 6 mjeseci.
Ako imate pitanja o tome kako kontrolisati nakupljanje naslaga ili kamenca, dogovorite termin sa svojim stomatologom.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -