Zubni most: Vijek trajanja i pravilno održavanje

  Vijek trajanja mostova i krunica veoma je teško odrediti jer to zavisi do samog kvaliteta izrade mosta, materija korišćenih za izradu, ali i od životnih navika pacijenata i održavanja oralne higijene.

  Uopšteno govoreći, zubni mostovi i krunice imaju vijek trajanja od 10 do 15 godina, ali to opet zavisi od pacijenta do pacijenta. Kako bi vijek trajanja bio što duži, bitno je svakodnevno brinuti o oralnoj higijeni.

  Ne upadajte u zamku

  Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno pogrešno jer su zubi ispod navlaka i dalje podložni karijesu, a budući da ih je teže četkati, potrebna im je i intenzivnija higijena.

  Zato temeljno četkajte sva najosjetljivija područja, tj. spojeve krunica i prostore između zuba. Što se tiče sredstava kojima treba vršiti oralnu higijenu, ovdje nema ničeg novog. Dovoljna vam je četkica, pasta za zube, zubni konac, vodica za usta, a dobro će doći i interdentalna četkica – četkica za čišćenje međuzubnih prostora.

  Postoji li neka određena tehnika pranja krunica i mostova

  Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljna i odlična higijena. Ukoliko nadoknade ne budete redovno četkali i prali, naslage od hrane i pića pune bakterija će se zalijepiti za njih pa će vrlo brzo doći do upale okolnog mesa i zuba koji drže most. Iako vam se na prvi pogled čini kako se vještački materijal ne može pokvariti, razmislite ponovo jer se oni za razliku od prirodnih zuba ne mogu samostalno očistiti.

  Savjeti za održavanje higijene krunica i mostova

  Nabavite zubni konac i upotrebljavajte ga svaki dan. Dobro očistite područje ispod mosta kako okolno zubno meso ne bi razvilo upalu.

  Prije spavanja svaku večer isperite usta vodicom za usta. Barem pola sata poslije toga nemojte ništa jesti niti piti.

  Nakon svakog obroka koristite interdentalnu četkicu.

  Kružnim i laganim pokretima četkicom masirajte desni jer nema potrebe da trljate keramiku.

  Perite zube dva puta dnevno i otiđite na stomatološki pregled barem dva puta godišnje.

  Što se može dogoditi nepravilnom higijenom i održavanjem krunica i mostova

  U slučaju da se nećete dovoljno brinuti o krunici ili mostu, neposredno ispod ruba krunice će se vrlo lako stvoriti karijes koji će uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis).

  Da bi se pulpitis izliječio, potrebno je izbrusiti dio nadoknade kako bi se uopšte moglo pristupiti pulpnom prostoru. Nažalost, ovakav postupak oštećuje nadoknadu i smanjuje njegovu ulogu.

  Uz karijes, nakupljanje plaka oko ruba krunice uzrokuje gingivitis i parodontozu koje je isto tako teško liječiti zbog same nadoknade. Ako se parodontoza proširi, zubi nosači se počnu klimati i postaju nestabilna potpora mostu.

  Izvor: Poliklinika Galeković

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.