fbpx
NaslovnaSavjetiZubni most: Indikacije za ugradnju i održavanje

Zubni most: Indikacije za ugradnju i održavanje

- Advertisement -
Autor: dr Miona Jovanović

Zubni most bukvalno premošćuje prazninu nastalu gubitkom zuba. Na zube koji ograđuju ovu prazninu postave se navlake, između kojih se nalaze vještački zubi. Vještački zubi čvrsto su vezani za navlake, pa tako zajedno grade cjelinu: most.

Da li vam je uopšte potreban zubni most

Kada na mjestu zuba ostane praznina, ovo remeti vaš izgled, može štetiti govoru, žvakanju, ostalim zubima pa čak i celokupnom zdravlju. Postoji nekoliko načina da se nadoknade ovi nedostaci, a postavljanje mosta je definitivno najjeftiniji i najbrži od njih.

Zubni most će vam pomoći da:

  • Popravite izgled vašeg osmjeha
  • Ponovo uspostavite normalno žvakanje i govor
  • Održite izgled vašeg lica
  • Pravilno rasporedite sile žvakakanja, i tako spriječite oboljenje viličnih zglobova

Na kraju, zubni most sprječava naginjanje okolnih zuba. Ukoliko te zube ne stabilizujete na vrijeme postoji mogućnost da i njih brzo izgubite.

Kako izgleda proces dobijanja mosta

Prije svega, stomatolog će na osnovu pregleda i vašeg rendgen snimka procijeniti koje je rešenje najbolje za vas.

Ukoliko je potrebno napraviti zubni most, prvo treba pripremiti okolne zube. Oni će nositi čitav most, pa će ih stomatolog izliječiti i preoblikovati da bi prihvatili zubne navlake. Doktor će zatim uzeti otisak vaših zuba, kako bi se dobila vjerna kopija njhovog oblika. Do sledeće posjete zaštitiće vaše zube i desni privremenim mostom.

Metalokeramički most

On je najjeftinija varijanta, pa se najčešće izrađuje. U laboratoriji tehničar na osnovu otiska modeluje prvo metalni dio mosta – njegovu bazu. U sledećoj posjeti stomatolog će provjeriti da li ovaj metalni dio dobro stoji i, eventualno, obraditi ga tako da on bude u najboljem odnosu sa vašim zubima.

Pri vašem sledećem dolasku stomatologu na isti način se provjerava most kome je dodata i keramika. Nekada je potrebno i više posjeta i puno strpljenja i sa vaše i sa strane stomatologa kako bi se obezbijedilo da most potpuno dobro leži na vašim zubima, da vam ne smeta kada grizete, kada govorite i slično.

Poslednja poseta predstravlja trenutak kada stomatolog cementira zubni most. Nakon ovoga biće vam potrebno neko vrijeme da se naviknete na strano tijelo u ustima, da vratite naviku da žvaćete i sa te strane, da se široko smijete i slično.

Kada se izrađuje keramički most procedura je unekoliko drugačija.

Međutim, ono što je najbitnije je da obratite pažnju i na način na koji održavate most: uz adekvatnu higijenu i redovno profesionalno čišćenje možete znatno produžiti vijek zubnog mosta. Uz četkicu i konac za zube najčešće je u redovni ritual čišćenja potrebno uključiti i međuzubne ćetkice. Sredstvo za ispiranje zuba takođe vam može pomoći spiranjem ostataka hrane i sa mjesta do kojih je teško prići četkicama.

Izvor: dr-miona.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -