fbpx
NaslovnaSavjetiZubni kamenac kod djece

Zubni kamenac kod djece

- Advertisement -

Zubni kamenac kod djece je relativno česta pojava. Da li ste primijetili žućkastu ili braonkastu supstancu koja se formira duž desni vašeg djeteta? Vjerovatno ste pokušali da je odklonite četkicom za zube, ali bez obzira koliko marljivo čistite, jednostavno ona je i dalje tu? Ako je tako, vaše dijete možda ima zubni kamenac!

Šta je zapravo zubni kamenac?
Kada se zubni plak ne uklanja redovno sa zuba, on se kalcificira – to jest, minerali iz vaše pljuvačke se kombinuju sa plakom i formiraju tvrdu, gotovo cementnu supstancu poznatu kao kamenac (ili zubni kamenac). Zubni kamenac je žute ili braon boje, grube teksture i može se formirati i iznad linije desni (supragingivalni kamenac) ili ispod nje (subgingivalni kamenac). Čvrsto se vezuje čak i za dječije zube i ne može se ukloniti četkicom.

Zubni kamenac kod djece – kako ga ukloniti?
Dječiji stomatolog može ukloniti kamenac sa zuba vašeg djeteta pomoću procedure poznate kao skaliranje. Tokom skaliranja, stomatolog će koristiti oštar alat (koji se naziva skaler) kako bi pažljivo ostrugao kamenac sa zuba, uključujući i kamenac koji se stvorio ispod linije desni.

Ukoliko je kamenac toliko zahvatio dječije zube, može se koristiti poseban električni skaler. Nakon uklanjanja kamenca, dječiji stomatolog će ispolirati zube vašeg djeteta kako bi spriječio buduće nakupljanje zubnog plaka. Poliranje zuba je bezbolna procedura u kojoj se pasta za peskiranje nanosi na površinu zuba kako bi se lijepo očistili. Kao dodatni bonus, poliranjem zuba uklanjaju se i male mrlje sa površine zuba.

Da li je uklanjanje zubnog kamenca bolno za djecu?
Uopšteno govoreći, ne. Mnoga djeca imaju veoma malo nagomilanog kamenca, što tretman čini relativno brzim i veoma lagodnim za mališane.

Zubni kamenac kod djece – da li ga je bezbedno skidati kod kuće?
Iako razumijemo privlačnost pristupa „uradi sam“, uklanjanje zubnog kamenca zahtijeva pristup profesionalca tj. stomatologa. Ovaj postupak nikada ne treba da pokušavate da uradite sami kod kuće. Sredstva za skidanje kamenca su široko dostupna, ali su izuzetno opasna i lako mogu da se povrijede osjetljive desni djeteta ako se koriste nepravilno.

Pored toga, roditelji koji pokušavaju da skinu supragingivalni kamenac sa zuba svog mališana mogu slučajno gurnuti zubni kamenac ispod desni i time napraviti još veći problem. Samo stomatolog može bezbjedno i temeljno ukloniti zubni kamenac, iznad i ispod linije desni, bez njihove povrede. Ovako delikatan posao je zaista najbolje prepustiti stomatologu, jer kao što ne biste trebali da pokušavate da liječite karijes kod svog djeteta, isto tako ni kamenac ne treba da skidate sami.

Kako spriječiti stvaranje kamenca na dečijim zubima?
Najbolji način da spriječite stvaranje zubnog kamenca je da redovno čistite plak sa zuba vašeg djeteta kako se on nikada ne bi pretvorio u kamenac. Počnite od toga što ćete da perete zube svom djetetu dva puta dnevno, počevši od izbijanja prvog zubića. Sa redovnom pranjem nastavite i kada izbiju ostali zubi. Na taj način ćete djetetu stvoriti naviku redovnog održavanja oralne higijene u kasnijim godinama. Preventiva je najbolji način da svom mališanu sačuvate lijepe i zdrave zube koji će ga krasiti u budućnosti.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -