fbpx
NaslovnaSavjetiEvo kako se razlikuju zubni bolovi

Evo kako se razlikuju zubni bolovi

- Advertisement -

Svako ko je osjetio bol u predjelu usta zna koliko to može da bude neprijatno iskustvo. Zubni bolovi mogu biti različitog intenziteta i nastaju kao posljedica različitih faktora. U ovom tekstu pokušaćemo da grupišemo najčešće uzroke, kao i rješenja za njih.

Bol kao posljedica karijesa
Bakterije koje prouzrokuju karijes oštećuju zubnu gleđ i dentin. Zbog toga zub postaje osjetljiv na različite nadražaje kao što su hladno, vruće, slatko… U ovom slučaju, zubni bolovi su oštri i kratkotrajni, a prolaze odmah nakon završetka nadražaja. Ukoliko ste osjetili ovakav bol, što prije posetite svog stomatologa radi sanacije karijesa. Ovakve bolove, takođe, možete osjetiti i na zubima koji imaju stare plombe kojima je vrijeme za zamjenu.

Bol kao posljedica zapaljenja živca
Kada karijes napreduje dovoljno duboko i dođe do živca zuba, bakterije tada izazivaju njegovo zapaljenje. Bol koji tada nastaje je veoma jakog intenziteta, javlja se spontano, bez provokacije, često u toku noći. Veoma često ovakav bol može da zrači i u ostale dijelove glave (oko, uho, vrat). Pacijenti se u ovakvim situacijama odmah javljaju stomatologu i tada je potrebno izvršiti proceduru vađenja živca iz zuba, kako bi bolovi nestali. S obzirom na to da ova procedura zahtijeva nekoliko dolazaka u stomatološku ordinaciju, može se desiti da u tom periodu još uvijek osjećate blage bolove, ali nakon završetka cijele procedure, bolovi će nestati.

Bol kao posljedica oštećenja zubne gleđi
Kod pacijenata koji koriste tvrde četkice za pranje zube ili kod onih koji zube četkaju energično i u horizontalnom pravcu, dolazi do oštećenja gleđi. Ta mjesta na zubu su veoma osjetljiva na mehanički nadražaj, kao i na hladno i slatko. Pored promjene četkice i tehnike pranja zuba, ovakve zube je često potrebno i zaštiti plombama kako se zubno tkivo ne bi dalje trošilo.

Bol kao posljedica stomatološke intervencije
Kao što smo već rekli, nakon liječenja zuba moguće je da još neko vrijeme osjećate bol u tom zubu, pogotovo prilikom žvakanja. Nakon plombiranja zuba, takođe, mogu biti prisutni bolovi,ali ako je sa zubom sve u redu, vremenom bi trebalo potpuno da nestanu. Kod cementiranja keramičkih navlaka (krunica i mostova), zubi, takođe, mogu biti os,etljivi još neko vrijeme na hladne nadražaje, ali će se vremenom zubi naviknuti na novonastalu situaciju u ustima i bolovi bi trebalo da prestanu. Nakon vađenja zuba, normalno je da rana boli narednih par dana i taj bol bi trebao da prođe nakon uzimanja nekog od analgetika. Ukoliko poslije vađenja zuba osjećate veoma jake bolove koji ne prolaze uz pomoć lijekova protiv bolova i koji se ne smanjuju u toku par dana, odmah kontaktirajte svog stomatologa.

Bol kao posljedica upale desni i parodontalnog džepa
U procesu povlačenja desni i kosti oko zuba, nastaju takozvani džepovi. Ovo su mjesta u desnima u kojima se nakupljaju kako bakterije tako i ostaci hrane i zato su često podložni zapaljenju. Upalu džepa karakteriše tup bol, koji je često praćen i lokalnim otokom. U ovom slučaju je najprije potrebno uraditi snimak kako bi se ustanovila dubina džepa i stanje kosti oko zuba. U većini slučaja moguće je uraditi čišćenje džepa koje će smanjiti upalu i produžiti žitovni vijek tom zubu. Međutim, džep ponekad može biti veoma dubok i nije ga moguće očistiti, pa je tada potrebno izvaditi zub.

Bol kao posljedica povrede
Udarac u predjelu lica i usta može dovesti do povrede zuba. Stepen povrede može biti različit, pa samim tim i vrsta i intenzitet bola. Bez obzira na to kojom jačinom vas boli zub nakon što ste zadobili udarac, javite se svom stomatologu kako bi se izvršio pregled i snimanje zuba. U nekim slučajevima je moguće da zub spolja bude bez vidljivih oštećenja, ali da korijen i kost oko zuba budu povrijeđeni. Zato povrede treba shvatiti ozbiljno.

Bol kao posljedica promjene na sluzokoži
Iako ne spadaju u zubne bolove, različite bolne promjene na sluzokoži često dovode pacijente kod stomatologa. Najčešće su to afte, koje mogu da variraju u svojoj veličini. Javljaju se na sluzokoži obraza, usana i nepca, i najčešće prolaze spontano. Iako su zubni bolovi najčešći uzroci zbog kojih se pacijenti javljaju u stomatološku ordinaciju, savjetujemo vam da na kontrole ipak idete redovno, jednom do dva puta godišnje. Sva gore navedena stanja mogu da se razviju i bez ikakvih prisutnih bolova, i dok dođete kod stomatologa može biti kasno za spašavanje ugroženog zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -