fbpx
NaslovnaObavještenjaZubne krunice: Sve što treba da znate

Zubne krunice: Sve što treba da znate

- Advertisement -

Zubne krunice su navlake koje se postavljaju preko oštećenih zuba. Svaka krunica se radi posebno za svaki zub, što znači da i može ići preko svakog zuba.

Ako vam je zub napukao ili je jako oštećen od karijesa, zubna krunica je jedno od najboljih rješenja. Ona imitira zub kakav je bio prije oštećenja i izgleda vrlo prirodno. Zubne krunice se često postavljaju na oštećene zube kada je oštećenje preveliko za popravak plombom.

Kako izgleda ugradnja zubne krunice?
Postavljanje zubne krunice je pretežito bezbolan zahvat jer se radi pod lokalnom anestezijom. Prije samog zahvata, stomatolog defineše dimenzije krunice, nakon čega se one rade u dentalnom laboratoriju.

Sam zahvat uključuje brušenje oštećenog zuba kako bi krunica mogla sjesti na preostali dio. Nakon toga i nakon što se krunica izradi, ona se cementira na ostatak prirodnog zuba, čime se završava zahvat.

U nekim klinikama će cijeli zahvat izvesti u jednoj posjeti, ali mnogo će vam klinika postaviti i privremenu krunicu te vas pozvati na drugi termin nakon što postave “trajnu” krunicu.

Hoćete li dolaziti jednom ili dva puta zavisi i o tome postavljate li jednu krunicu ili više njih. Trajanje same posjete stomatologu radi postavljanja krunice zavisi o više faktora, ali u svakom slučaju odvojite barem sat vremena za termin.

Vrste zubnih krunica
Zubne krunice se dijele po tome od kojeg su materijala napravljene. Mogu se raditi od:
*kombinacije metala i keramike
*bezmetalne keramike

Foto: freepik.com

Zubne krunice od metala i keramike
Krunice napravljene od metal-keramičkog materijala su nešto jeftinije, ali nisu nužno loše. Zbog metala u njima ih odlikuje čvrstoća, dok keramika imitira prirodan izgled zuba.

Keramičke krunice
Keramičke krunice najbolje imitiraju izgled zuba i skoro ih je nemoguće razlikovati od pravog zuba. Većina će stomatologa reći da su keramičke krunice najbolje rješenje. Neke se stomatološke klinike za izradu krunica služe CAD/CAM tehnologijom kojom, osim što dobijaju najpreciznije napravljene krunice, rade krunice od najboljeg materijala.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -