NaslovnaSavjetiZubne krunice i alternative

Zubne krunice i alternative

- Advertisement -

Zubna krunica je pokrivač za postojeći zub. Može poboljšati izgled pokvarenog ili slomljenog zuba i učiniti ga jačim i dugotrajnijim. Krune se obično prave od porcelana, keramike, stakla ili metala.

Kada vam može zatrebati zubna kruna?

Zubne krunice mogu se koristiti za pokrivanje slomljenog ili pokvarenog zuba kada nedostaje previše zubne mase, na primer nakon tretmana kanala korijena. Takođe se koriste za zaštitu slabog zuba od lomljenja, za pokrivanje obojenih, ili loše oblikovanih zuba, ili za držanje mosta, ili proteze na mjestu.

Šta se dešava tokom postupka zubne krune?

Zubar će obično pripremiti zub uklanjanjem sloja njegove spoljne površine, dok će kruna biti iste debljine kao uklonjenog sloja.

Da bi napravio krunu, stomatolog uzima kalup zuba i šalje ga tehničaru koji će pripremiti krunu. Takođe se upoređuje sa bojom drugih zuba kako bi se uklopila.

U određenim slučajevima ćete dobiti privremenu krunu dok se ne napravi trajna krunica.

Kad je stalna krunica spremna, stomatolog je postavlja na mjesto pomoću dentalnog cementa.

Kako se brinete za svoju zubnu krunu?

Iako vaša kruna ne može propasti, ivica zuba na kojoj sjedi može. Morate oprati zube pastom za zube sa fluoridom i očistiti zube koncem, kao što se obično preporučuje.

Koje su prednosti i rizici postupka zubne krune?

Krune su način zaštite zuba koji su slabi ili su slomljeni. Takođe pomažu u poboljšanju izgleda obojenih, il  zuba nepravilnog oblika. Krune mogu trajati mnogo godina, ako se o njima pravilno brine.

Ali ponekad se slome ili otpadnu. To može biti zato što se cement ne drži, ili je možda došlo do raspadanja zuba ispod krune.

Postoje li alternative krunicama za zube?

Alternative postoje, pa ako želite poboljšati promjenu boje, onda bi ljuskice (viniri) – koje su tanki slojevi pričvršćene na prednju površinu zuba – mogle biti opcija. Ako vam je zub samo napukao, stomatolog može takođe pokušati da obnovi zubnu strukturu pomoću materijala za plombiranje.

Izvor: www.healthdirect.gov.au

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -