Naslovna Obavještenja Zubići kod beba: koji su simptomi i da li je povišena temperatura...

Zubići kod beba: koji su simptomi i da li je povišena temperatura normalna?

Ako sumnjate da vašem djetetu počinju da izbijaju prvi zubići, obratite pažnju na simptome.

Zubići kod beba su jedna od tih prekretnica u njihovom razvoju koja može donijeti nelagodnost, suze (kako njihove tako i vaše), pa čak i neprospavane noći. Većina beba dobije prvi zubić između 4 i 7 mjeseci.

Ali postoji širok spektar toga kada se smatra „normalnim“ da bebe počinju da dobijaju zubiće. Zato nemojte da paničite ako vaše dijete nije dobilo prvi zub do 7 ili 9 mjeseci.

Foto: psychologytoday.com

Ako ste zabrinuti, uvijek možete razgovarati sa pedijatrom. Ipak, kod većine novorođenčadi, zubići počinju da se pojavljuju oko 6. mjeseca. Vaše dijete će vjerovatno imati kompletan set svojih prvih zuba do 3. godine.

Tačan period kada će bebi početi da izbijaju zubi takođe može biti i nasljedno. I mada to može izgledati nemoguće, neke bebe se rađaju sa jednim ili dva zuba! Mada je ovo zaista vrlo rijetka pojava.

Ako sumnjate da vašem djetetu počinju da izbijaju prvi zubići, obratite pažnju na simptome poput:
*pojačano balavljenje (znak koji najviše govori u prilog tome da zubi počinju da rastu)

Foto: healthline.com

*razdražljivost (dijete je nervozno i plače ”bez razloga”)
*žvakanje različitih predmeta i dijete učestalo trpa ruke u usta
*upaljene ili osjetljive desni
*neznatno povišena temperatura na oko 37,2° C.

Da li zubići kod beba izazivaju povišenu temperaturu?
Zapamtite da zubići NE izazivaju temperaturu od 38° C ili više! Ukoliko vaše dijete ima povišenu temperaturu, svakako morate da se obratite pedijatru – jer to može biti znak neke infekcije, između ostalog.

Donja dva zuba se obično prvo pojavljuju, pa pripazite na to područje. Ako je vaša beba rođena prerano ili je imala malu porođajnu težinu, to takođe može odložiti pojavu zubića.

Foto: mambaby.com

U prosjeku bebe imaju:
*4 zuba do 11 mjeseci
*8 zuba do 15 mjeseci
*12 zuba do 19 mjeseci
*16 zuba do 23 mjeseca.

Uznemirujući (ali sasvim uobičajeni) simptomi zubića mogu doći i proći tokom ovog vremenskog perioda. S druge strane, kod mnogih beba zubi se pojavljuju bez ikakvih simptoma!

Zato se nemojte iznenaditi ako se vaša beba jednog jutra nasmiješi, a vi iznenada primijetite biserno bijeli zubić! Ako vaše dijete nema nijedan zub do 18 mjeseci, trebalo bi da se obratite dječijem stomatologu.

U rijetkim slučajevima medicinski problem može prouzrokovati odlaganje rasta zuba. Ovi medicinski faktori mogu da uključuju:
*neuhranjenost
*nedostatak vitamina
*hipoaktivna štitasta žlijezda.

Foto: amazon.in

Kako da pomognete bebi kojoj izbijaju zubići?
*Nježno masirajte bebine desni navlaženom sterilnom gazom.
*Držite ohlađenu kašičicu ili glodalicu na bebinim desnima – ali nikako zamrznute!
*Ponudite bebi hladnu hranu poput ohlađene kriške krastavca ako vaša beba već jede čvrstu hranu – ali uvijek ih budno pazite jer bi to moglo predstavljati opasnost od gušenja.

Važna napomena: Bez obzira koliko vam takav jedan proizvod djeluje zanimljivo, izbjegavajte ogrlice ili narukvice za ublažavanje simptoma kod rasta zubića – napravljene od ambera, drveta ili silikona. One se brzo mogu pretvoriti u opasnosti od gušenja!

Izvor: Tamara Nikoličić/Detinjarije

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -