fbpx
NaslovnaSavjetiZubi ispadaju zbog bakterija

Zubi ispadaju zbog bakterija

- Advertisement -

Smatra se da su karijes i parodontopatija dva najčešća uzročnika gubitka zuba. Poslije 40. godine, međutim, znatno više zuba se izgubi zbog oboljenja potpornog aparata zuba nego zbog karijesa ili nekih drugih razloga.

Procjenjuje se da čak 90 odsto stanovništva ima neki oblik parodontopatije. Inflamacija i krvarenja desni prvi su znaci parodontopatije, oboljenja poznatog i kao parodontoza.

Foto: freepik.com

Dentalni plak je, objašnjavaju stručnjaci, ljepljiva materija na zubima bogata mikroorganizmima i glavni faktor nastanka ovog oboljenja. U uslovima loše oralne higijene dentalni plak se formira i akumulira na svim površinama zuba, pa čak i na desnima.

Bakterije plaka uništavaju parodoncijum odnosno tkiva koja okružuju zub pružajući mu potporu, čime omogućavaju njegovu funkciju, i dovode do klaćenja i ispadanja zuba.

Osim toga, smatra se da na razvoj bolesti mogu da utiču imuni sistem organizma, stres, pušenje, droga, starost, ishrana, šećerna bolest, ali i položaj i oblik zuba, kamenac, prisustvo velikih plombi.

Foto: elements.envato.com

“Da bi se parodontopatija zaustavila i usporila trebalo bi da se primjenjuje niz mjera. Najvažnija je dobra oralna higijena koja podrazumijeva da pacijent koristi sva raspoloživa sredstva za čišćenje usta i zuba, da se primjenjuje pravilna tehnika četkanja zuba, da se dovoljno dugo peru zubi u okviru jedne seanse i da to bude makar ujutro i uveče i poslije konzumiranja slatkiša“, kaže profesor dr Zlata Brkić, specijalista bolesti usta i zuba, načelnik Odjeljenja za bolesti zuba, endodonciju, parodontologiju i oralnu medicinu Vojnomedicinske akademije.

Prva faza liječenja podrazumijeva uklanjanje dentalnog plaka, kao i ostalih zubnih naslaga. Paralelno se pacijent obučava da pravilno održava dentalnu higijenu.

Foto: 123dental.com.au

„Parodontalni džepovi dublji od četiri milimetra eliminišu se hirurškim putem, najčešće u okviru modifikovane Vidmanove režanj operacije. Cilj hirurškog zahvata na parodoncijumu je eliminacija parodontalnih i koštanih džepova“, ističe Brkić.

Za uklanjanje koštanih džepova koriste se dvije metode: resektivna i regenerativna. Parodontalni džepovi dubine do tri milimetara tretiraju se resektivnom metodom, odnosno osteotomijom i preformiranjem koštane arhitekture.

Napretkom parodontalne terapije, posebno parodontalne hirurgije, uz primjenu svih mjera savremene regenerativne terapije, mogu se spasiti mnogi zubi i sa većim stepenom ugroženosti parodoncijuma.

Izvor: Novosti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -