NaslovnaObavještenjaZubi implantati – mitovi i činjenice

Zubi implantati – mitovi i činjenice

- Advertisement -

Zubni implantati su postali sveprisutni u savremenoj stomatologiji, ali oko njih se i dalje vrti niz mitova i predrasuda.

Strah od nepoznatog često može biti prepreka na putu do zdravog osmijeha. U ovom članku ćemo razbiti neke od najčešćih mitova o zubnim implantatima i pružiti vam činjenice koje će vam pomoći da donesete informiranu odluku.

Definicija i opis zubnog implantata
Zubni implantat je mali titanijski vijak koji se ugrađuje u kost vilice kako bi zamijenio korijen izgubljenog zuba. Na implantat se potom postavlja krunica, koja izgleda i funkcionira kao prirodni zub. Ugradnja zubnog implantata je siguran i učinkovit način za zamjenu jednog ili više izgubljenih zuba.

Proces ugradnje zubnog implantata
Proces ugradnje zubnog implantata obično se sastoji od nekoliko faza. Prvo, implantat se ugrađuje u kost vilice. Nakon toga slijedi period oporavka, tokom kojeg se implantat spaja s kosti u procesu poznatom kao osteointegracija. Kada se implantat potpuno spoji s kosti, na njega se postavlja krunica.

Mitovi o ugradnji zubnih implantata i njihovo razbijanje
Jedan od najčešćih mitova o zubnim implantatima je da je njihova ugradnja bolna. Istina je da se ugradnja implantata obavlja pod lokalnom anestezijom, tako da pacijent ne osjeća bol tokom postupka. Drugi mit je da zubni implantati nisu trajno rješenje. Međutim, uz pravilnu oralnu higijenu i redovne stomatološke preglede, zubni implantati mogu trajati cijeli život.

Činjenice o zubnim implantatima
Zubni implantati su najbliže što možete doći prirodnom zubu. Oni vam omogućavaju da jedete, govorite i smijete se s punim samopouzdanjem. Osim toga, zubni implantati pomažu u očuvanju zdravlja kosti vilice, sprječavajući njen gubitak koji se često događa nakon gubitka zuba.

Važnost kosti za ugradnju zubnog implantata
Kvaliteta i količina kosti u vilici su ključni za uspješnu ugradnju zubnog implantata. Implantat treba čvrstu osnovu na kojoj će se osloniti, a to pruža zdrava kost. U nekim slučajevima, kada pacijent nema dovoljno kosti, može biti potrebno obaviti dodatne postupke, poput augmentacije kosti, prije ugradnje implantata.

Krunica na implantatu: šta je to i kako funkcioniše
Krunica na implantatu je vještački zub koji se postavlja na zubni implantat. Izrađuje se od keramike ili porculana i izgleda kao prirodni zub. Krunica se postavlja na implantat nakon što se implantat potpuno spoji s kosti.

Iskustva pacijenata s ugradnjom zubnih implantata
Većina pacijenata ima pozitivna iskustva sa ugradnjom zubnih implantata. Oni ističu poboljšanu funkciju žvakanja, bolji izgled i povećano samopouzdanje. Iako postoji određeni period oporavka nakon ugradnje implantata, većina pacijenata smatra da su dugoročne prednosti zubnih implantata vrijedne privremenog neugodnosti.

Dakle, zubni implantati su siguran, učinkovit i dugotrajan način zamjene izgubljenih zuba. Iako postoje mitovi i predrasude o zubnim implantatima, činjenice govore same za sebe. Ako razmišljate o ugradnji zubnog implantata, neka vas ne obeshrabre mitovi. Umjesto toga, posavjetujte se sa svojim stomatologom i donesite informisanu odluku.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -