NaslovnaSavjetiZubi i desni - zelena terapija

Zubi i desni – zelena terapija

- Advertisement -

Bojite se zubara? Niste usamljeni jer prema istraživanjima koja je sprovelo Američko stomatološko udruženje, od tog straha pati oko 30% ukupne svjetske populacije. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da redovne stomatološke preglede treba obavljati dva puta godišnje, ali statistike pokazuju da jedva 45% populacije odlazi samoinicijativno na kontrolne preglede i to jednom godišnje iako ih oko 70% ima problema sa zubima i desnima.

Rješenje postoji: okrenite se prirodnoj i blagoj stomatologiji, koja je nežnija od tradicionalnog stomatološkog pristupa, a prirodni preparati, u sprezi s mikroinvaznim instrumentima i tehnikama, svakome mogu da podare očaravajući osmijeh bez patnje. Uz to, nema upotrebe anestetika, ali i antiupalnih lijekova i antibiotika, inače neophodnih u liječenju zapuštenih infekcija. Navodimo nekoliko najraširenijih problema usne duplje i otkrivamo najbolja prirodna rješenja za njih.
Oralna higijena
Perete zube ujutru i poslije svakog obroka? Nastavite tako: pravilna higijena usne duplje pomoći će vam da sačuvate zdrave zube i desni, a neophodna je i za uklanjanje zubnog plaka, glavnog uzroka razvoja karijesa i bolesti desni.

Rješenje: U homeopatskim i biljnim apotekama, možete da kupite zubne paste na bazi nevena, mirte ili kamilice, koje čiste zube i usnu duplju na prirodan način. Osim toga, te paste ne sadrže salol i mentol, materije inače prisutne u zubnim pastama, koje mogu da ponište učinak homeopatskih sredstava. Prirodna varijanta, odnedavno dostupna u bolje opremljenim biljnim apotekama, jeste i potpuno prirodna pasta za zube na bazi čiste ventilirane, bijele i zelene gline (ima dvostruki uticaj, jer čisti i dezinfikuje) sa dodatkom eteričnih ulja koja pružaju osjećaj svježine i čistoće. Ali, učinak čišćenja postiže se prvenstveno četkicom, a najefikasnije su električne, koje kružnim pokretima detaljno čiste i uklanjaju naslage i ostatke hrane. Korisna je i upotreba zubnog konca, dok vodice za usnu duplju treba upotrebljavati samo ako ih preporuči stomatolog: ne koristite ih bez potrebe, jer često sadrže alkohol koji narušava prirodnu pH ravnotežu sluzokože.

Savjet više: “Jedna jabuka na dan i zubar vam nije potreban ” – ta malo preinačena stara poslovica prilično je tačna, jer jabuka osigurava fiziološko čišćenje zuba, masira desni i zahvaljujući salicilnoj kiselini, ima blago izbeljujući učinak. Za antiupalno i antibakterijsko djelovanje, dobro je zube ispirati mješavinom pola čaše vode i kašike sitne soli.
Gingivitis
Crvene i bolne desni prvi su simptomi gingivitisa, upale sluzokože usne duplje koja, ako se ne liječi, može da prouzrokuje progresivno povlačenje desni, bolne apscese pa i ispadanje zuba. Prema stanovištu prirodne medicine, najčešći uzrok gingivitisa je stres, koji narušava normalnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj duplji i slabi imunitet.
Rješenje: Za smirivanje upale, treba uzimati granule arnike, po jednu ujutru i uveče, tokom 20 dana i lokalno nanositi gel na bazi aloje vere, takođe 20 dana. Odlično rješenje za smirivanje upale desni je morska so u homeopatskom obliku. Blago i efikasno rješenje je i ljekovita tinktura na bazi žalfije, nane, kamilice i tormentile, koja osjetno pomaže kod upale zubnog mesa i u nekim slučajevima može da zamijeni uzimanje antibiotika. Korisna je i kod parodontoze i uopšte za njegu usne duplje.

Savjet više: Obogatite ishranu probiotskim jogurtima, jer štite zube i desni, pokazali su rezultati istraživanja na Univerzitetu u Fukoki (Japan). Već jedan jogurt dnevno poboljšava zdravlje usne duplje.
Karijes
Počinje jedva vidljivom crnom tačkicom na zubu, a poslije nekog vremena se javlja jak i uporan bol – to je karijes, degenerativni proces koji zahvata tvrdo zubno tkivo, a izazivaju ga kiseline nastale kao posljedica bakterijskog plaka, ishrane bogate šećerima ili nedovoljne higijene.
Rješenje: Za uklanjanje karijesa, moderna stomatologija ima nježnije rešenje od klasične zubarske bušilice, a to je laser. Najbolji izbor je erbij laser, koji ima i baktericidno dejstvo i smanjuje rizik od infekcija. Prilikom tretmana, laser selektivno pogađa karijes pretvarajući ga u prah – tiho, bezbolno i bez potrebe za anestezijom. Osim toga, zahvaljujući visokoj preciznosti lasera, rupe poslije uklanjanja karijesa su znatno manje, pa ostaje sačuvan veći dio zdravog zubnog tkiva nego kod klasičnog metoda. Za zatvaranje rupa se koriste bezmetalne restauracije.

Savjet više: Za ublažavanje upale nastale poslije zubarskog zahvata, može da pomogne arnika u obliku granula. Uzima se po jedna tableta ujutru i uveče.
Nepravilan zagrižaj
Pogledajte se u ogledalo i nasmješite spojenih zuba: ako se gornji zubni luk ne poklapa dobro s donjim, možda imate malokluziju. To je problem koji onemogućava pravilan zagriz i koji, ako se zanemari, može da se odrazi na kičmu prouzrokujući lumbalgiju ili išijalgiju.
Rješenje: Dobar izbor je kombinacija hiropraktike i aparatića za zube. Hiropraktika pomaže u ponovnom uspostavljanju pravilnog zagriza i pravilnog položaja kičme. Uz to, korisno je primijeniti aparatić koji se postavlja na donji zubni luk i nosi se pet do šest mjeseci. Aparatić služi za ispravljanje zagriza, postepeno vraća mišiće u pravilan položaj, a koristan je i u slučaju bruksizma (noćno škripanje zubima). Tokom nošenja aparatića, hiropraktičar primjenjuje tretmane na zoni usne duplje i kičme, kojima ispravlja pomjeranja i nepravilnosti.

Savjet više: Ako stežete vilicu svaki put kad ste pod stresom, pokušajte sebi da pomognete jednostavnom vježbom ČiGonga, kineske terapeutske vježbe. Neko vrijeme, usta držite blago otvorena, sa jezikom uz gornje nepce, odmah iza zuba, ili usmjerenog prema sredini nepca. Uradite tu vježbu svaki put kad ste napeti.
Afte
Afte su mikrooštećenja u sluzokoži usne duplje, a kad se pojave, izazivaju jak bol i intenzivno pečenje. Uzroci mogu da budu različiti i nisu potpuno razjašnjeni, ali se pretpostavlja da su među ključnim faktorima stres i hormonski poremećaji, pa ne čudi što češće pogađaju žene.
Rješenje: Afte prolaze same od sebe za četiri, pet dana, ali fitoterapija može da ublaži bol – na bolno mjesto treba nanijeti gel na bazi aloje vere. Velika pomoć je i hidralat od čajevca za ispiranje usne duplje, koji je efikasan protiv virusa, a ima i antibiotski učinak. Uopšte, za njegu i održavanje zdravlja usne duplje preporučljivi su hidralati ili cvjetne vodice od, na primjer, lavande, ruže ili ruzmarina, koji ne sadrže vještačke dodatke, a poslije ispiranja usta mogu da se progutaju, jer dobro djeluju na cio organizam.

Halitoza
Ako vam je dah neprijatan, vjerovatno je za to kriva bakterija Solobacterium moorei. Riječ je o bakteriji koja može da se ugnijezdi na jeziku, proizvodi jedinjenja na bazi sumpora i tako izaziva neprijatan dah. Ali, halitoza može da ukazuje i na poremećaje koji narušavaju prirodnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj duplji. Jedan od najčešćih uzroka je spavanje otvorenih usta, što isušuje sluzokožu, a time stvara i halitozu.
Rješenje: Potrebna je prvenstveno dobra higijena usne duplje, koja uključuje upotrebu četkice za jezik i fitoterapijske vodice za usta na bazi žalfije ili limuna, a bez alkohola.

Preosjetljivost
Ponekad šolja vruće čokolade ili kuglica sladoleda mogu da budu pravo mučenje, jer izazivaju jak bol u zubima. Razlog je preosjetljivost zuba i zubnog mesa, urođen problem koji može da se pogorša ili bude posebno naglašen usljed hormonskih poremećaja. Njegovoj pojavi doprinosi i abrazija zubne gleđi u donjem dijelu zuba, do koje dolazi zbog trošenja ili povlačenja zubnog mesa.
Rješenje: Vrlo efikasan homeopatski preparat koji lokalno uklanja bol su granule koje deluju na nervna vlakna i pružaju veliko olakšanje i pomoć kod prekomjerno osjetljivih zuba, poslije zubarskih zahvata, vađenja zuba i… Najčešće je dovoljno uzeti tri puta dnevno po tri granule kod akutnog bola, a po potrebi, može da se ponovi doza. (www.b92.net)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -